EU:n päätös ruuhkauttaa Konnunsuota

Joutseno. Suomeen siirretään noin 800 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta. Joutsenon vastaanottokeskus on jo täynnä.

Jenni Hirvinen

Syyrialainen Mahmoud Idrees sai oleskeluluvan Suomeen viikko sitten. Hän saapui maahan 25. joulukuuta.

Idrees on yksi Joutsenon vastaanottokeskuksen asiakkaista. Nyt hän etsii omaa kotia.

— Lappeenrannasta on vaikea löytää asuntoa, koska täällä on paljon opiskelijoita. Kouvolasta ajattelin etsiä.

 

Tilan puute on jo ongelma Konnunsuolla. Joutsenon vastaanottokeskuksen johtajan Jari Kähkösen mukaan asiakaspaikkoja on käytössä jo yli 360, kun niitä kesäkuun loppupuolella oli 260. Vastaanottokeskus on suunniteltu 300-paikkaiseksi.

— Asiakkaita tulee tiuhaan tahtiin. Tällä hetkellä tilaa ei ole.

Turvapaikanhakijat on pystytty sijoittamaan vastaanottokeskuksen nykyisiin tiloihin. Päätöstä tilojen laajentamisesta ei ole tehty

Määrän kasvun taustalla on heikentynyt turvallisuustilanne Syyriassa, Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa. Suurin osa pakolaisista suuntaa Pohjois-Eurooppaan Välimeren kautta.

Kahden seuraavan vuoden aikana Suomi vastaanottaa 792 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta. EU:n tuore päätös tulee näkymään myös Etelä-Karjalassa.

— Konnunsuo varmasti saa näistä tulijoista osansa, Kähkönen sanoo.

 

Vielä ei tiedetä, tulevatko maanantaina päätetyt alle 800 turvapaikanhakijaa Suomeen pienissä vai suurissa ryhmissä seuraavien kahden vuoden aikana.

Kähkönen uskoo, että Joutsenon vastaanottokeskuksesta vapautuisi tilaa vuodessa tai kahdessa.

— En osaa ennustaa, miten tilat riittävät, kun saapumisaikataulusta ei ole tietoa. Jos tarve tulisi akuutisti nyt, en tiedä, mihin tulijat sijoitettaisiin.

Kähkösen mukaan ensin pitäisi harkita, saataisiinko joitakin asiakkaita vastaanottokeskuksesta eteenpäin ja sen myötä tilaa uusille.

— Täytyyhän majoituspaikka löytyä, kun tällainen päätös on kerran tehty.

 

Toisinaan oleskeluluvan saaneille asiakkaille on vaikea löytää vastaanottavaa kuntaa. Kähkönen kertoo, että asiakkaiden sijoittaminen kuntiin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kautta on parin-kolmen vuoden aikana vähentynyt.

— Oleskeluluvan saatuaan asiakkaalla on liikkumisvapaus.

Kähkösen mukaan suurin osa Konnunsuon oleskeluluvan saaneista etsii itse kotinsa ja asettuu sinne, mistä asunto löytyy.

— Hyvin harva lupalainen jää tänne odottelemaan.

Syyrialainen Idrees suunnittelee opiskelevansa tietotekniikkaa ja toivoo työllistyvänsä alalla. Hän on saanut internetin kautta suomalaisia ystäviä.

— Tuntuu, etteivät suomalaiset täysin hyväksy pakolaisia. Se on ymmärrettävää. Joka maassa on omat tapansa ja kulttuurinsa, hän pohtii.

Sanastoa

Turvapaikanhakija hakee kansainvälistä suojelua vieraasta maasta. Turvapaikka annetaan, jos hakijalla on hyvä syy pelätä kotimaassaan vainoa. Turvapaikkapäätöksen jälkeen hän on virallisesti pakolainen.

Pakolaisella on syy pelätä vainoa rodun, uskonnon tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Pakolaisaseman saa henkilö, jolle jokin valtio antaa turvapaikan tai jonka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR toteaa pakolaiseksi.

Kiintiöpakolaisella on YK:n pakolaisjärjestön myöntämä pakolaisasema. Hän on saanut maahantuloluvan pakolaiskiintiön puitteissa.

 

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen