Categories
Artikkelit

Kahvitta 1980-luvulta

Luumäki. Jurvalalainen rojuvarasto on osa suomalaista arkkitehtuurihistoriaa. Muoviluomukset kiinnostavat ulkomailla.

Juho Maijala

Venturo on ollut vailla asiakkaita pitkään. Vesa Jyrkinen hankki entisen Luumäen Ufo-kahvilan jo 1980-luvulla.

— Se on rojuvarastona vain. Minulla on ollut viimeaikoina muuta homma, enkä jouda syventymään kahvilaan.

Jyrkisen mukaan kahvila jäi aikanaan avaamatta siksi, että kahvilanpitäjäksi pestattu henkilö joutui liikenneonnettomuuteen ennen avajaisia. Jyrkinen myös koki, ettei Luumäen kunta halunnut kilpailijaa lähistöllä sijainneelle Luumäen motellille.

Kouvolassa Jyrkinen rakentaa omakotitaloa, jolle myönnettiin rakennuslupa vuonna 1983. Myös se projekti on kesken.

Alkuperäinen Ufo-kahvila avattiin Luumäen Jurvalaan keväällä 1970. Nimensä se sai Matti Suurosen suunnittelemasta ufomaisesta Futuro-talosta, joka myytiin muualle jo 1971. Jäljelle jäi niin ikään Suurosen suunnittelema Venturo-kahvila.

— Se on ravintolakäyttöön tehty ja kalustettu, kalusteet ovat alkuperäisiä, Jyrkinen kertoo.

Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Elina Standertskjöld innostuu kuullessaan kalusteista.

— Jos alkuperäiset huonekalut ovat siellä olemassa ja interiööri on säilynyt, se voi olla todella arvokas.

Maailmalla Suurosen huomiotaherättävät Futurot tunnetaan Venturoita paremmin. Ufomaisilla rakennuksilla on faninsa ja fanisivustonsa. Thefuturohouse.comin mukaan Luumäen Futuro on nykyään korkean telineen nokassa Pöytyällä Varsinais-Suomessa.

— Venturot ovat aivan yhtä arvokkaita kuin Futurot. Futuro oli hankalampi. Käytännöllisiä Venturoita oli asuntoina ja bensa-asemien kahviloina, Standertskjöld sanoo.

Alkuperäisiä Venturoita valmistettiin arviolta alle 20 kappaletta. Malli levisi ympäri maailmaa lisenssivalmistuksen kautta. Muovitaloista innostuttiin esimerkiksi Japanissa. Standertskjöldin mukaan japanilaiset ovat nyt löytäneet Suurosen teokset uudelleen.

— Kahvila pitäisi ehdottomasti pelastaa. Tosin sen aikaista muovia on hirveän vaikea entisöidä.

Luumäen rakennustarkastaja Antti Tuuva näkisi Venturon mielellään alkuperäiskäytössä. Kuutostien uuden linjauksen myötä Ufo-kahvilan ympäristö rauhoittuu. Tuuvan mukaan tontille voisi saada liittymän nykyiseltä Kuutostieltä.

Kirjoittaja:
Juho Maijala