Categories
Artikkelit

Kourulassa on rauhatonta

Lappeenranta | Poliisin mukaan Lappeenrannan Kourulassa on tehty lähikuukausina aiempaa enemmän pieniä rikoksia, kuten murtautumisia ja varkauksia.

Lappeenrannan Kourulan kaupunginosa koetaan aiempaa levottomammaksi. Poliisin lisäksi moni alueen yrittäjä ja asukas arvioi, että rauhattomuus ja ilkivalta on lisääntynyt Kourulan alueella.

— Katutason parvekkeille kurkitaan sisään ja rivitalojen pihoilla näkee asiattomia hiippareita. Asiakkaat kertovat epäilyttävistä kulkijoista. Näen itse usein huumeidenkäyttäjiä ja arvaamattoman oloisia henkilöitä oleskelemassa liikkeen ulkopuolella, kertoo kukkakauppias Sirkku Ranta Kourulan Kukasta.

Kukkakaupan ikkunat on rikottu kahdesti heinäkuun aikana. Toisella kertaa myös pikaruokaravintolan lasi hajotettiin.

Poliisi vahvistaa, että Kourulassa on esiintynyt lähiaikoina paljon ilkivaltaa ja pikkurikollisuutta.

— Kourulan alueella on tapahtunut kesän aikana useita poliisin tietoon tulleita varkauksia, murtautumisia ja vahingontekoja. Myös käsilaukkuvarkauksia on tehty, mutta niiden tekijän poliisi sai jo kiinni, kertoo rikoskomisario Teemu Liikkanen.

 

Kesämäen leipomo on toiminut Kourulassa vuodesta 2011 lähtien. Leipomossa työskentelevä Jani Siintovaara arvioi, että alue on muuttunut rauhattomammaksi liikkeen muuton jälkeisinä vuosina. Käsilaukkuvarkaudetkin tapahtuivat aivan leipomon edustalla.

— Varsinkin viimeisimmän vuoden aikana on tapahtunut muutosta. Sellaista rappiota havaitsee kyllä tällä alueella, kun itsekin asuu täällä. Ruokakaupasta haetaan juoksukaljoja ilmeisesti aika usein, ja kerran näin sellaisen tilanteen itsekin, Siintovaara kertoo.

Kukkakauppaa pitävän Rannan mukaan alue on ollut rauhaton jo muutaman vuoden ajan, eikä liikkeessä voi enää työskennellä yhtä rennoin mielin kuin aiemmin.

— Olo on turvaton. Aina töihin tullessani mietin, että onkohan ikkunat tällä kertaa rikottu. Pelkään myös oman turvallisuuteni puolesta, sillä huumeidenkäyttäjistä ei koskaan tiedä.

 

Päiväsaikaan Kourula on tyyni

 

Tavallisena arki-iltapäivänä Kourula vaikuttaa normaalilta asuinalueelta. Kaupunginosa on ennemminkin autio kuin levoton. Rikotut ikkunatkin on jo korjattu.

Paikalliset tietävät kertoa, että rauhattomuuksia kyllä esiintyy, mutta ei juuri nyt, ei juuri tässä. Ongelmien osoitetaan olevan vuokrataloilla päin, ja puheita rauhattomuuden lisääntymisestä jopa ihmetellään. Eräs kertoo, että ainahan Kourulassa on ollut yhtä levotonta.

Alueella on tehty suhteellisen paljon pieniä rikoksia erityisesti kuluneen kesän aikana. Harva alueella asuva on kuitenkaan todistanut rötöksiä läheltä.

— Siskoni auto varastettiin täällä. En kuitenkaan ole koskaan varsinaisesti nähnyt täällä häiriökäyttäytymistä, kertoo Kourulassa asuva Petri Metso.

 

Nimettömänä pysyttelevä nainen kertoo, että palvelutalon työntekijän polkupyörä vietiin juuri telineestä keskellä päivää.

— Aika röyhkeää sakkia täällä liikkuu. Täällä saa kyllä olla varuillaan, hän sanoo.

Osa alueen levottomasta maineesta saattaa kulkea vain ihmisten käsityksissä ja ruokkia siten itseään.

— Paljon kuulee puhetta, että täällä Skinnarilan lähialueilla olisi paljon levottomuuksia ja narkkarit pyörisivät katukuvassa, sanoo alueella vieraillut Ville Paalanen.

Torstaina katukuvassa näkyi vain kaksi oluttölkkiä.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola