Lappeenranta pärjäsi kehnosti kuntakyselyssä

Lappeenranta.Pienten kuntien asukkaat ovat tyytyväisimpiä kuntapäättäjiin, kertoo Kuntaliiton kysely.

Ilona Pesu

Lappeenranta ei ole erityisen hyvä paikka asua. Tätä mieltä ovat Kuntaliiton kyselyyn vastanneet kaupunkilaiset.

Kuntaliitto kysyi 42 paikkakunnan asukkailta, kuinka heidän kotikuntansa pärjäisi kuvitteellisessa Hyvä asua ja elää -kilpailussa. Arvioita annettiin asteikolla 1—5. Lappeenrantalaisilta liikeni numeroksi keskimäärin 3,4. Se riittää sijalle 31.

Kärkipäätä pitää Tampere, jonka asukkaat arvioivat kaupungin peräti 4,1:n arvoiseksi.

Parhaat arviot tulivat alle 20 001 asukkaan ja yli 100 000 asukkaan kunnista. Myös keskusta-alueilla asuvat, muissa kuin liitoskunnissa asuvat sekä kaupunkimaisten kuntien asukkaat pitivät kotikuntiaan vetovoimaisina.

Heikoimpia arvioita antoivat 50 001—100 000 asukkaan kaupunkien asukkaat. Tähän porukkaan kuuluvat sekä Lappeenranta että kyselyyn osallistuneet lähikaupungit Mikkeli ja Kotka.

 

Kaikista kyselyyn vastanneista vain viidennes oli tyytyväisiä siihen, kuinka kuntapäättäjät kehittävät paikkakuntaa.

Lappeenrantalaiset antoivat kuntapäättäjilleen arvosanan 2,7. Se on kyselyn neljänneksi heikoin. Hännänhuippuna on Kotka, jonka päättäjät saivat arvosanaksi 2,5.

Tyytyväisimpiä olivat pienten kuntien asukkaat. Parhaat kuntapäättäjät löytyvät Keski-Suomesta Keiteleen kunnasta. Keiteleläiset antoivat päättäjilleen arvosanan 3,4.

Myös valtakunnan päättäjien osaaminen herätti asukkaissa epäilyksiä. Vain noin joka kymmenes vastaaja oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että valtakunnan päättäjät huolehtivat heidän kotiseutunsa asioista.

Kriittisimpiä olivat maaseutumaisten kuntien ja haja-asutusalueiden asukkaat. Lappeenrantalaiset antoivat valtakunnan tason päättäjille arvosanan 2,4. Paras arvosana, 2,9, liikeni espoolaisilta.

 

Kuntaliiton kuntalaiskysely toteutettiin maalis—toukokuussa. Siihen vastasi runsaat 12 500 yli 18-vuotiasta. Vastaajat edustavat erikokoisia ja erityyppisiä paikkakuntia eri puolilta Suomea. Lappeenranta oli kyselyn ainut eteläkarjalainen kunta.

Kysely on osa kuntien tutkimusohjelmaa, jossa selvitetään uudistusten vaikutusta esimerkiksi palveluihin, elinvoimaan ja demokratiaan.

Kirjoittaja:
Ilona Pesu