Lemiä voisi johtaa vanhasta pappilasta

Kunnat | Uusi kunnanjohtaja siirtäisi kunnanviraston mielellään kunnostettuun arvorakennukseen. Kuukanniemen kouluun hän ei vielä ota kantaa.

Lemin uusi kunnanjohtaja Jussi Stoor saa tervetuliaisiksi käsiinsä kuuman perunan. Kuukanniemen koulun kohtalo jakaa kuntalaisia ja päättäjiä. Stoor piirtelee kantaansa vielä varovaisesti.

— Mielelläni säilyttäisin koulun, mutta talouden realiteetit pitää ottaa huomioon. Kuljetusmatka Kuukanniemestä kirkolle ei sitä paitsi ole kovin pitkä.

Stoor tunnustaa, että kuukanniemeläisten kunnallisia palveluja ei pääse tällä hetkellä kehumaan. Ainut palvelu on päiväkoti.

— Koulun myötä sieltä hävisi myös liikuntasali, ja ainakin sellainen pitäisi järjestää.

Lemin kunnanhallitus päätti heinäkuun alussa, että Kuukanniemen koulun suunnittelua jatketaan kahden vaihtoehdon pohjalta. Kuukanniemeen rakennetaan joko perusopetuksen 0—6-luokille koulu ja siihen liittyvä liikuntahalli tai Kirkonkylän koulua laajennetaan ja Kuukanniemeen tulee vain liikuntahalli.

 

Stoor aikoo saada Lemin elinkeinopolitiikan vauhtiin. Iitiän teollisuuspuisto on jo rakenteilla. Sinne on asettumassa tällä hetkellä kaksi yritystä, toinen Lemiltä ja toinen Lappeenrannasta.

— Paikkahan on logistisesti loistava. Lähellä ovat sekä Kuutostie että valtatie 13, maakuntakeskus Lappeenranta ja Venäjä.

Pelkkä teollisuuspuisto ei kuitenkaan elinkeinopolitiikaksi riitä. Stoorin mukaan ainakin kunnan nettisivut menevät uusiksi, ja yrittäjiä ryhdytään kutsumaan aamukahvitilaisuuksiin kuntaan.

— Sulkavalla tällainen toiminta onnistui hyvin.

Stoorin mukaan myös olemassa olevia yrityksiä pitää muistaa, ja niiden toimintaa tukea.

 

Lemin kunnanvirasto muutti kunnantalon pihalle pystytettyyn parakkiin väliaikaisesti jo 2010. Virastoa on soviteltu Eksotelta mahdollisesti vapautuviin tiloihin, mutta se onnistuisi aikaisintaan loppukeväällä 2016.

EU-tuella näyttelytilaksi hienosti remontoitu vanha pappila sen sijaan voisi olla hieno paikka johtaa kuntaa.

— Täytyy selvittää, millaisia rajoituksia talon käytölle on asetettu. Kyllä sinne kunnanvirasto sopisi hyvin.

Parakeissa kunnanvirasto jatkaa kuitenkin ainakin ensi vuoden kesäkuun loppuun. Kunta jatkoi toukokuussa vuokrasopimusta Cramo Adapteon kanssa.

 

Stoor tunnustautuu pienten kuntien puolustajaksi.

— Itsenäinen kunta tarvitaan, jos lähipalvelut halutaan säilyttää. Itsenäisenä Lemi pystyy esimerkiksi turvaamaan lääkäripalvelut.

Kunnan itsenäisyys on kiinni taloustilanteesta, ja siihen vaikuttavat ennen kaikkea verotulot. Lemin väestökehitys on ollut varovaisen myönteinen, ja ikärakenne kuntaan muuttaneiden lapsiperheiden myötä aika hyvä. Verotuloja Stoor haluaa kasvattaa myös elinkeinoja kehittämällä.

— Yhteisöverotuotoissa on paljon potentiaalia. Ne ovat tällä hetkellä Lemillä tosi pienet.

Valtionapujen varaan ei Stoorin mukaan kannata paljoa laskea.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen