Meidän kaikkien mummola

Museo. Röytyn kotiseututalossa ja Teollisuustyöväen asuntomuseossa aika on pysähtynyt hetkiin, joita moni kaiholla muistelee.

Liisa Kukkola

Lankkulattia, ruutuikkunat, huoneessa vain tarpeelliset huonekalut. Miksi nykyihminen niin mielellään haluaisi omaan kotiinsa samanlaista tunnelmaa ja samanlaisia tavaroita kuin on esimerkiksi Röytyn talomuseossa Taipalsaaren kirkonkylässä tai Teollisuustyöväen asuntomuseossa Imatran Ritikanrannassa?

-Vanhojen esineiden muotokieli ja värit viehättävät suomalaista.

-Entisajan huonekalut ja tavarat ovat selkeitä ja konstailemattomia, vaatimattomiakin. Esineet eivät pröystäile, ja niiden koristelu on pientä. Värit ovat luonnonläheisiä: harmaata, ruskeaa ja puuta, useimmiten maalisävyt on taitettu harmaalla, selittää sisustussuunnittelija Raisa Myyryläinen.

 

Monelle tulee Röytystä tai Ritikanrannasta mieleen oma tai ylipäätänsä mummola. Yksittäisten tavaroiden lisäksi niiden tunnelma synnyttää isoja nostalgiaryöppyjä.

-Mummolan tunnelma oli selkeä, koska tavaroita oli niin vähän. Vain tarpeelliset tavarat olivat kuitenkin aina kauniita, ja vanhetessaan ne vain kaunistuvat kuten emali- ja puuastiat.

Eikä tunnelma synny vain silmillä nähdystä.

-Suomalainen ihminen pitää vanhojen talojen akustiikasta, vaikkei osaisikaan kiinnittää siihen huomiota. Kun huoneessa on puuta, paljon erilaisia pintoja, seinissä pinkopahvia ja lattialla räsymattoja huoneen akustiikka on pehmeä eikä huoneessa kaiu, Myyryläinen tietää.

Se kaikki luo tunnelmaa, joka tarkoittaa monelle suomalaiselle yhtä kuin kodikkuutta.

 

Röytyssä ja Ritikasta löytyy paljon tavaroita, joita näkee myös uusimmissa sisustuslehdissä ja tämän vuoden asuntomessuillakin.

Myyryläinen kannustaa ottamaan omaan kotiin sellaistakin, joka ei kenties ole kodin muun sisustuksen mukaista. Hassua mutta hyvää, kuten Myyryläinen määrittelee.

-Näistä säröistä ja keskenään erilaisista asioista syntyy usein juuri se oman kodin oma tunnelma. Niillä tavaroilla on usein jokin tarina, eikä niistä saa kuvastoista tilaamalla, Myyryläinen sanoo.

 

Ritikanrannan Työväen asuntomuseo Imatralla Tainionkoskella (Taimenkuja 7) avoinna 23.8. asti ti-su klo 11–17. Pääsymaksu 1-2 euroa.

Röytyn kotiseututalo, kahvila, aitat ja hevosajopelimuseo Taipalsaaren kirkonkylässä (Leikonrannantie 1) avoinna 16.8. asti ja 22.-23.8. su-pe klo 11-17, la klo 10-15. Käsityöläiset pitävät Röytyn kammareita avoinna 9.8. asti sekä 22.-23.8.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola