Categories
Artikkelit

Rosoa ja särmää rajalla

Nuijamaa. Rajavartija Jussi Tiainen kirjoitti työporukan kaveruudesta kirjan.

Kerttu Liukkala

Jussi Tiainen päätti yhdeksännellä luokalla kirjoittaa kirjan. Alun jälkeen se jäi muutamaan liuskaan. Kirjoittaminen unohtui vuosiksi, mutta Tiaisen työ rajavartijana innosti hänet jälleen tarinointiin.

— Kaveri sanoi töissä vuonna 2002, että tee meistä elokuva. Ajattelin, että voinhan minä tehdäkin. Kirjoituskokemusta minulla ei ollut kouluvuosien jälkeen. Kunhan aloin vain raapimaan.

Tiainen työskenteli Nuijamaan rajatarkastusasemalla, jossa oli tiivis tunnelma, kun saapuvan ja lähtevän liikenteen passintarkastajat työskentelivät samassa tilassa. Vuonna 1975 rakennettu asema oli jäänyt liian pieneksi kasvavalle henkilömäärälle.

— Työporukan kesken oli herjanheittoa, ja työtehtävät olivat kiinnostavia. Sain työstä kipinää kirjoittamiseen. Kirjoitin ensimmäisen version proosamuotoon, vaikka halusinkin, että tekstistä tehtäisiin elokuva.

 

Tekstiään Tiainen tarjosi useille tv- ja elokuvatuottajille. Tuottajat kehottivat Tiaista muokkaamaan tekstin elokuvakäsikirjoitukseksi.

— Ajattelin, että siinä on hemmetinmoinen homma ja puolisen vuotta annoin tekstin vain olla. Sitten ei muuta kuin tarina eteen ja aloin muokata sitä.

Tiaisen kirja kertoo Nuijamaan rajatarkastusryhmästä. Tapahtumat sijoittuvat käytöstä poistuneelle vanhalle asemalle, mutta kirjassa liikutaan myös muilla paikkakunnilla sekä ulkomailla.

— Kirjassa kuvataan passintarkastajien keskinäistä kaveruutta. Kirjan tapahtumat kertovat myös ahneudesta. Tämä on fiktiotarina, mutta kyllä siellä on myös elävästä elämästä peräisin olevia kommentteja ja tapahtumiakin.

 

Tuottajilta Tiainen sai käsikirjoituksestaan palautetta, jossa kehuttiin kaveriporukan meininkiä. Kuinka paljon kirjassa on aineksia oikeasta työstä ja työkavereista Nuijamaalla?

— Kirjan hahmoilla on tietyllä tavalla esikuvat todellisessa elämässä, mutta tapahtumia on pitänyt värittää, jotta niistä saa veijaritarinan. Kyseiset henkilöt ovat lukeneet kirjan ja ovat olleet siihen tyytyväisiä.

 

Käsikirjoitus ei edennyt tuotantoon, joten Tiainen päätti julkaista sen omakustanteisena kirjana.

— Halusin saada jotain todellista aikaiseksi ja päästä aloittamaan seuraavan kirjan.

Kirjoittamisen alkuvaiheessa hän sai neuvon kirjoittaa omannäköinen juttu, jossa on rosoa ja särmää. Muita kirjoittajia Tiainen kehottaa pitämään unelmistaan kiinni ja tekemään tarvittaessa omakustanteen.

— Minulla itselläni oli tarkoitus saada aikaan lukijalle positiivinen lukukokemus. Kun tykkää kirjoittamisesta ja se tulee suoraan sydämestä, niin ei muuta kuin tekemään vain.

 

Jussi Tiainen

49-vuotias.

Työskennellyt rajavartijana vuodesta 2000.

Kirjoitti nimellä T.I. Jane kirjan 5-putki, joka sijoittuu osittain Nuijamaan vanhalle rajatarkastusasemalle.

Harrastaa pyöräilyä ja lenkkeilyä. Hiihtää talvisin.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja 15-vuotias poika.

Työskentelee rajavartijana Imatran raja-asemalla.

Kirjoittaja:
Kerttu Liukkala