Categories
Artikkelit

Rumpu lyö uskomusten uutta aikaa

Lappeenranta. Ilon lapsia kulkee Lappeen seurakunnan matkan. Näytelmä on iso ponnistus kotiseutupäivää varten.

Petteri Värtö

Noitarumpu pärisee ja vaikenee Hytin VPK-talon pihalla. Kaapumiehet tuovat kristillistä viestiään, ja luonnonuskomusten on aika väistyä. Kauskilan kappelinmäelle on matkaa vähän päälle kivenheitto ja 600 vuotta.

Kirkko temmeltää VPK-talon pihamaalla Ilon lapsia varten. Arto Myllärisen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on yksi Lappeen seurakunnan juhlavuoden merkkipaaluja ja käy läpi koko 600-vuotisen historian.

— Historia elävöityy dramaturgisin keinoin. Myllärinen on kahlannut läpi historiaa ja valikoinut tarinallisia kohtauksia. Myös humoristiset tekstin kohdat ovat löytyneet vanhoista kirkon kirjoista, Jukka Lehtinen kertoo.

 

Lehtinen eläköityi Sammonlahden seurakunnan kirkkoherrana. Lappeen seurakunta on tuttu kappalaisvuosilta ja teatterinäyttämö muun muassa Parikkalan Oronmyllyltä. Ilon lapsissa Lehtinen on taas tutussa roolissa.

— Esitän pappia eri vuosisadoilla. Aikakausien trendit ovat vaikuttaneet papin ammattiin, ja ne myös näkyvät näytelmässä. Välillä on hyvinkin tiukkaa Raamatun tulkintaa, välillä taas on lempeämpää ja ymmärtävämpää.

 

Ilon lapset kertoo, kuinka kristinusko tuli Hyttiin ja kuinka armo ja toivo olivat ja ovat ihmisille tärkeitä.

Lappeen seurakunnan vuosisadat avautuvat katsojalle perheen näkökulmasta ja laulujen sekä tekstin kautta.

— Näytelmää varten on sävelletty kolme uutta kappaletta, jotka ovat keskenään erilaisia. Gospelia, vanhaa virttä ja keskiajan sävelmää on ujutettu näytelmään siten, että ne tulevat elämyksenä, Lehtinen sanoo.

Armon ja toivon etsintä on ihmisten tapa kestää arki huolineen, ja yhteisö on yksi paikka niiden löytämiseen. Ihmisten toiminta rakentuu yhteisöllisyydelle, mikä Myllärisen mukaan näkyy Ilon lapsien tekemisessä.

— Koko Hytin kylä ja monta seurakuntalaista Lappeen alueelta osallistuvat näytelmään: yksi tuo heinäseipäitä, toinen keittää ruokaa ja kolmas näyttelee ja laulaa, ohjaaja-käsikirjoittaja kertoo.

Näytelmästä on vain kolme esitystä osana Lappeen kotiseutupäivän viettoa ensi sunnuntaina. Teatterin tekeminen on valtava ponnistus, mutta tekijöiden kalentereiden yhteensovittaminen vei voiton yleisön toiveista.

— Ajatuksena on, että Ilon lapsia voitaisiin esittää Lappeen kirkossa jollain porukalla ja lyhennetyssä muodossa ensi syksyn aikana. Siinä olisi kotiseudun historiaa kaikille halukkaille koululuokille, Lehtinen sanoo.

 

 

Ilon lapset -näytelmä Hytin VPK-talolla (Hytintie 88) 26.7. klo 13, 15.30 ja 18. Kuljetukset Lappeenrannasta, Lemiltä ja Savitaipaleelta. Lisätietoa www.lappeenrannanseurakunnat.fi.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö