Sade ajaa matkailijat sisätiloihin

MATKAILUKESÄ. Huonot kesäsäät ovat vähentäneet ulkoilmamatkailua. Matkailijoita on liikkeellä entiseen tapaan. Venäläiset loistavat poissaolollaan.

Ilpo Leskinen, Sakari Muurinen

Etelä-Karjalan matkailukesä on sujunut kaksijakoisesti. Kesän huonot kelit vähentävät matkailijoiden liikkumista ulkoilmassa. Museoiden, kylpylöiden ja ravintolapalveluiden kysyntä on pysynyt ennallaan.

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan kesä on ollut synkkä suomalaisille matkailuyrityksille.

-Huonon taloustilanteen ja venäläisten kadon lisäksi moni on lähtenyt ulkomaille hakemaan lämpöä.

Lappi arvioi, että valtakunnallisesti suurimpia menettäjiä ovat ulkovesipuistot.

-?Voittajia ovat varmasti kaupungeissa olevat sisäseikkailupuistot ja kylpylät.

Myös Lappeenrannan museot ovat hyötyneet huonosta kesästä. Intendentti Satu Ståhlbergin mukaan väkeä on ollut enemmän kuin viime ja toissa kesänä. Imatran museoilla on ollut tavanomainen kesä.

-Kesä 2012 oli sateinen, ja silloinkin museoilla oli hyvä kesä.

Holiday Club Saimaalla on ollut historian paras heinäkuu. Hotellinjohtaja Jussi Valtolan mukaan hotellin käyttöaste on ollut yli 90 prosenttia.

-Olemme saaneet kotimaasta uusia asiakkaita tehokkaalla markkinoinnilla. Lisäksi meillä on vielä sellaista uutuuden viehätystä.

Imatran kylpylässä huippuvuosista ollaan selvästi jäljessä, kertoo toimitusjohtaja Hannu Saarinen. Sateiset säät ovat hieman korjanneet tilannetta.

-Sesonki on rakenteeltaan samanlainen kuin ennen, mutta käyttöaste on pienempi. Mistään katastrofista ei kuitenkaan ole kyse.

Viipurin-risteilyillä on ollut viimevuotista parempi kesä. Saimaa Travelin toimitusjohtaja Kirsti Laine kertoo, että matkoja varataan tulevista säistä tietämättä. Saimaan kanava on ensikertalaiselle elämys säästä riippumatta.

 

Lappeenrannan hiekkalinnassa on käynyt väkeä viimevuotiseen tapaan, vaikka viime kesänä oli selvästi parempi sää.

Hiekkalinnan yrittäjä Jukka Lakela kertoo, että venäläisten määrä on vähentynyt, mutta kotimaisia kävijöitä on tullut aiempaa enemmän.

Venäläisten matkailijoiden määrän väheneminen on huomattu myös Lappeenrannan Huhtiniemen leirintäalueella.

Hostellipäällikkö Riku Oksasen mukaan venäläisten määrä on puolittunut.

Kaikkinensa kesä leirintäalueella kesä on ollut vaisu, sillä huono sää on vähentänyt intoa telttailla. Vuokramökit ovat vetäneet kohtalaisesti.

Oksanen arvioi, että viime kesän tuloksesta on jääty noin 20 prosenttia.

Vuoksen kalastuspuistossa sen sijaan leirintäalue on vetänyt hyvin. Yrittäjä Taisto Kainulaisen mukaan leirintäalue on keskikesällä ollut joka ilta täynnä.

Kesäterassi on ollut aiempia vuosia hiljaisempi. Vuoksen risteilyillä jäädään tavoitteesta.

-Alkukesä meni kesää odotellessa. Alkukesän huonoja päiviä ei saa takaisin millään.

Etelä-Karjalan osuuskaupan (Eekoo) hotelleissa ja ravintoloissa kesäkuu oli tavallista vaisumpi, mutta heinäkuussa on mennyt hyvin.

Venäläismatkailijoiden määrä on laskenut hotelleissa, mutta kotimaan matkailijoista on kyetty pitämään kiinni, kertoo Eekoon majoitus- ja ravitsemuskaupan johtaja Pertti Timonen.

-Terassimyynnit eivät ole yltäneet viime vuoden hellejakson tasolle. Ravintoloiden sisätiloissa kauppa on käynyt ihan positiivisesti.

 

Myös ravintola Wolkoffin heinäkuu on ollut vilkas. Yrittäjä Rauni Sintosen mukaan asiakkaina on ollut niin paikallisia kuin turisteja. Kalaruokia kysytään runsaasti.

Kesäkuun hiljaisuus selittyi hänen arvionsa mukaan useilla Lappeenrantaan avatuilla ravintoloilla.

Lappeenrannan Satamatorilla sää näkyy asiakasvirroissa. Marttojen vohvelikioskista vastaava Päivi Pelli kertoo, että huonolla säällä on hiljaista. Heti kun sade lakkaa, satama täyttyy kuin taikaiskusta.

Tavallisena kesänä vohvelikauppa käy tasaisesti, mutta tänä kesänä menekki on vaihdellut äärimmäisyydestä toiseen.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen, Sakari Muurinen