Saimaanlohelle kesärauha

Kalastus. Kalastusasetukseen on tuloillaan saimaanlohen täysrauhoitus kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Leena Sallinen

Saimaan järvilohen pyyntiin esitetään tiukkaa linjaa kalastusasetuksen luonnoksessa.

Sen mukaan rasvaevällinen lohi rauhoitettaisiin Vuoksen vesistössä täysin.

Rasvaevättömän lohen pyynti olisi kielletty kesäkuun alusta elokuun loppuun Pielisjoen alapuolisilla vaellusreiteillä.

Käytännössä luonnoksen mukainen asetus kieltäisi Saimaan lohenpyynnin täysin kesäkuukausien aikana.

Maa- ja metsätalousministeriö pani asetusluonnoksen nähtäville keväällä. Lausuntoaikaa oli toukokuun puoliväliin.

 

Lausunnot saimaanlohen pyyntirajoituksista jakautuivat, kertoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen ministeriöstä.

-Nähtiin kyllä yleisesti tarve tiukentaa kalastuksen säätelyä, mutta se jakoi mielipiteitä, että säätely koskisi myös kalastettavaa lohta, hän täsmentää.

Kalastettaviksi tarkoitetut Saimaan järvilohet ovat rasvaevättömiä eli niiltä leikataan rasvaevä pois jo poikasena. Nykyisin niitä saa pyytää ilman rajoituksia kunhan 60 sentin alamitta täyttyy.

Rasvaevä jätetään poikasille, jotka on tarkoitettu kannanhoitoon. Nykyisin suositetaan, että pyydyksiin tarttuneet rasvaevälliset lohet palautetaan Saimaaseen.

 

Lohenpyynnin kesäajan täyskiellolla pyritään vähentämään rasvaevällisten lohien joutumista pyydyksiin.

-Sellaista palautetta on saatu, että vetouistelussa syvältä ylös otetuilla lohilla ei ole mahdollisuuksia palautua rasituksesta lämpimässä vedessä, Kirjavainen kertoo.

Rasvaevälliset lohet pitäisi saada paitsi pysymään hengissä, myös vaeltamaan Pielisjokeen, mistä niistä pyydystetään emokaloja.

Viime vuosina emokaloja on saatu kymmeniä kun tavoite on satoja. Tilannetta koetetaan parantaa vähentämällä kalastuspainetta vaellusreiteillä.

 

Saimaannieriän rauhoitukseen on asetusluonnoksessa lievennyksiä.

Nykyisin nieriä on rauhoitettu koko Vuoksen vesistössä. Luonnoksen mukaan täysrauhoitus jatkuisi Kuolimossa ja Puumalansalmen eteläpuolisella Saimaalla. Muualla Vuoksen vesistössä yli 60-senttistä nieriää saisi pyytää lukuunottamatta kutuaikaa syyskuun alusta marraskuun loppuun.

-Nieriän rahoituksesta tuli palautetta, että rauhoitettiin liian vahvasti alueilla, missä ei ole mahdollisuuksia lajin luontaiseen lisääntymiseen, Kirjavainen perustelee esitystä.

Hänen mukaansa sitä ei ole lausunnoissa juurikaan arvosteltu.

 

Järvitaimenen rasvaevälliset yksilöt rauhoitetaan asetusluonnoksen mukaan kaikissa vesistöissä noin Kainuun eteläpuolella. Rasvaevättömiä taimenia saisi Saimaastakin pyytää 50 sentin alamitalla. Nykyinen alamitta on 60 senttiä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen