Silmäklinikan kilpailutus uusiksi

Ulkoistaminen. Eksote hylkäsi Coronaria Silmäklinikan tarjouksen väärin perustein.

Pia Vainikka

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) toimi väärin viime syksyn silmäpoliklinikan ulkoistamiskilpailussa. Markkinaoikeuden mukaan Eksote ei olisi saanut hylätä Coronaria Silmäklinikan tarjousta.

Eksote kilpailutti koko silmäpoliklinikan toiminnan viime vuonna. Määräaikaan mennessä tarjouksensa olivat jättäneet Terveystalo sekä Coronaria Silmäklinikka. Eksote kuitenkin jätti Coronarian tarjouksen huomioimatta. Coronaria valitti asiasta markkinaoikeuteen.

 

Coronaria Silmäklinikan tarjous hylättiin siksi, ettei sen laatulupaus ollut Eksoten mielestä uskottava. Eksoten mukaan Coronaria ei osoittanut, että se voisi saada riittävästi silmälääkäreitä täyttääkseen lupauksensa potilaiden pääsemisestä hoitoon jonottamatta.

Markkinaoikeuden mukaan Eksote ei ole kuitenkaan esittänyt kilpailutuksessa tarjoajan resursseja tai muita soveltuvuutta koskevia vähimmäisvaatimuksia, joten laatulupauksen uskottavuus ei ole ollut perusteltu syy hylkäämiseen.

Lisäksi Eksote katsoi, että Coronaria oli antanut alihankkijaselvityksessä virheellistä tietoa. Tarjouksensa liitteessä Coronaria oli vakuuttanut, etteivät he tule käyttämään muita alihankkijoita poliklinikalla. Eksoten mielestä yhtiö kuitenkin ilmoitti jatkokeskustelujen aikana käyttävänsä myös Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin palveluita.

Markkinaoikeus katsoi, että Coronaria oli vain ilmoittanut käyvänsä neuvotteluita muiden kuin asetuksissa määriteltyjen tahojen kanssa. Alihankkijaselvitys ei siis ollut puutteellinen.

 

Eksoten vastaavan toimitusjohtajan Tuula Karhulan mukaan kilpailutuksessa oli oppimisen paikka.

-Pitää olla tarkempia siinä, mitä asioita painotamme. Olemme tottuneet, että tarjotaan tiettyä laatua, mutta entä kun tarjouksessa mennään ylilaatuun, joka ei välttämättä ole enää uskottavaa, miettii Karhula.

Karhulan mukaan edessä on todennäköisesti uusi kilpailutus.

-Olemme siinä ymmärryksessä, että voisimme tehdä uuden kilpailutuksen. Varmistamme sen vielä kuntaliiton lakimieheltä sekä markkinaoikeudesta.

Asiaa käsitellään 12. elokuuta Eksoten hallituksen kokouksessa.

 

Terveystalon oli tarkoitus alkaa pyörittää silmäklinikkaa vuoden alusta. Markkinaoikeuden päätöstä odotellessa Terveystalon lääkäreitä on työskennellyt Eksotella määräaikaisella sopimuksella. Vuokralääkärit jatkavat toistaiseksi. Silmähoitajat ovat puolestaan Eksoten palkkalistoilla.

Oikeus kumosi Eksoten tekemän hankintapäätöksen 25. kesäkuuta. Eksote määrättiin korvaamaan Coronarialle oikeudenkäyntikuluja noin 5?400 euroa.

Päätöksessä on 30 vuorokauden valitusaika, mutta Karhulan mukaan ainakaan Eksote ei päätöksestä aio valittaa.

Kirjoittaja:
Pia Vainikka