Sympaattinen köllöttelijä

Lappeenranta. Juha Taskinen kertoi norppakuvistaan Oleksilla. Luontojärjestöt muistuttivat verkkojen vaaroista kuuteille.

Terhi Kinnunen

Luontokuvaaja Juha Taskinen seurasi saimaannorppakaksosten elämää seitsemän vuotta sitten. Arka ja Parka elelivät emonsa kanssa Pihlajavedellä Etelä-Savossa.

Tänä keväänä Taskinen kuvasi samalla seudulla norppaemoa ja sen kuuttia. Turkin kiehkuroiden perusteella emo tunnistettiin Araksi Itä-Suomen yliopistossa, hän kertoo.

Tiistaina Taskinen vieraili Lappeenrannan kävelykatu Oleksilla avaamassa näyttelyn norppakuvistaan. Luontojärjestö WWF haluaa näyttelyllä muistuttaa, että kuuttien kannalta on parempi jättää verkot naulaan Saimaalla, vaikka verkkokalastuskielto päättyi kesäkuun lopussa.

 

Ympäristöjärjestöt haluaisivat, että uhanalaisen norpan suojelua tehostettaisiin.

WWF:n vapaaehtoinen Ismo Marttinen muistuttaa, että määräaikaisella verkkokiellolla ja kieltoalueilla on saatu hyviä tuloksia.

— Ei tämä ole mitään vastakkainasettelua. Sekä kalastajat ja norppa sopivat Saimaalle.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan heinäkuu on norpille vaarallisin kuukausi. Silloin keväällä syntyneillä kuuteilla on suuri riski takertua verkkoihin ja hukkua.

Metsähallituksen tietoon tulee vuosittain viidestä seitsemään kuuttia, jotka ovat kuolleet kalanpyydyksiin.

Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo, että verkkokalastuskieltoalueita pitäisi laajentaa ja verkkokieltoa pidentää ainakin heinäkuun loppuun.

Lappeenrantalainen kalastaja Markku Törrönen pitää parempana, että verkkokieltoalueiden mahdollinen laajentaminen tehdään vapaaehtoisilla osakaskuntien sopimuksilla, ei pakolla.

Törrönen edustaa sisävesiammattikalastajia saimaannorpan suojelun seurantaryhmässä. Myös Kaarina Tiainen on seurantaryhmän jäsen.

Työryhmän oli määrä jättää ehdotuksensa rajoitusten kehittämisestä maa- ja metsätalousministeriölle. Nyt työlle on haettu jatkoaikaa. Näyttää siltä, että työ saadaan valmiiksi syksyllä.

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen