Turusta uusi rakennustutkija museotoimelle

Lappeenranta. Miikka Kurri siirtyy Elina Vuoren tehtävään kuva-arkistossa.

Petteri Värtö

Etelä-Karjalan museon uudeksi rakennustutkijaksi on valittu turkulainen Laura Hesso. Filosofian maisteri ja rakennusinsinööri (amk) aloittaa työnsä Lappeenrannan museotoimessa 1. syyskuuta.

Tutkijan vakanssi tuli avoimeksi, kun amanuenssi Elina Vuori siirtyy eläkkeelle kuva-arkistosta ja kun nykyinen rakennustutkija Miikka Kurri ottaa Vuoren paikan. Vakanssiin oli 14 hakijaa.

Vakanssien kierrätys on osa museotoimen organisaatiomuutosta. Museojohtaja Päivi Partasen mukaan työtä tehdään yhä useammin pareina, mutta rakennustutkijaa ei ole aiemmin voitu tuurata.

— Kuva-arkiston työssä on parempi, että tuntee aluetta ja materiaalia ennalta, ja alueen rakennusperinteestä tietäviä on talossa nyt kaksi, Partanen sanoo. Myös Hesson insinööritaustasta on hyötyä työssä.

 

Rakennustutkijan vakanssi on poikkeuksellinen asiantuntijatehtävä museotoimessa. Rakennustutkijan työssä korostuu viranomaisyhteistyö, ja siihen kuuluu paljon lausuntojen kirjoittamista kaavoituksen käyttöön.

— Olen tykännyt asioiden selvittämisestä arkistoista ja kentältä sekä tiedon kasaamisesta tietokantaa ja yhteenvetoja varten, mutta yksin tehtynä viranomaistyö on ajoittain kuluttavaa, eikä aina ehdi tehdä kaikkia niitä mielenkiintoisia asioita, joita toimenkuvaan liittyy, Kurri kertoo.

Hänen mukaansa työ kuva-arkistossa on luonteva jatko rakennustutkijan tehtävälle, jossa arkisto on käypä työkalu. Rakennustutkijan kokemus on lisäksi hyödynnettävissä kuva-arkistossa, joka kehittyy jatkuvasti.

— Kuvapuolella tapahtuu Suomessa tällä hetkellä paljon, kun digitoiminen on lähtenyt kunnolla käyntiin. Kuva-arkiston amanuenssina voi myös täysin hyödyntää hankittua maakunnan ja ympäristön tuntemusta.

Myös teknisessä toimessa ollaan tyytyväisiä, että Kurri jatkaa museotoimen palveluksessa ja että hänen kokemuksensa ja näkemyksensä ovat kaavoituksen ja kaupunkikuvatyöryhmän käytössä myös vastaisuudessa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö