Categories
Artikkelit

Tuulipuisto vaarassa jäädä ilman tukia

Lemi. Tuulipuiston kaava hyväksyttiin valtuustossa. Lemin tuulivoimalat uhkaavat jäädä ilman tuotantotukea. Silloin puistoa ei kannata rakentaa.

Timo Laitakari

Yksi este Lemin tuulipuiston tieltä poistui. Valtuusto hyväksyi maanantaina tuulivoimakaavat ilman suurempaa keskustelua.

Monta estettä on jäljelläkin. Kaavavalitukset voivat jarruttaa hanketta, ja lopullinen sijoittajakin on löytymättä. Hallituksen vaihdoksen jälkeen hankaluuksia aiheuttaa myös valtion tukipolitiikka.

Tuulipuistoa valmistelleen Tuuli-Saimaan toimitusjohtaja Petteri Laaksonen kertoo, että seuraavaksi yhtiö hakee puistolle rakennuslupia.

 

Yhtiöllä on palava kiire lainvoimaisen rakennusluvan saamiselle, sillä se on ehto tuulivoimatuotannolle valtiolta saatavan tuen eli niin sanotun syöttötariffin hakemiselle.

Nykyinen tuki sulkeutuu, kun järjestelmässä on 2 500 megavolttiampeeria (MVA) tuulivoimakapasiteettia. Raja on juuri täyttymässä.

Ilman tukea puistoa ei Laaksosen mukaan kannata nykyisillä sähkönhinnoilla rakentaa.

Syöttötariffiin pääsy on vähintäänkin epävarmaa, vaikka rakennusluvat saataisiin pikavauhtia. Ylitarkastaja Olli Mäki Energiavirastosta kertoo, että tukea saavia ja kiintiöpäätöksen saaneita laitoksia on jo 1 600 MVA:n verran ja käsittelyssä on vielä lähes 1 500 MVA:n hakemukset.

Kun tieto Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikeista vähentää tuulivoiman tukia tuli tietoon, se ai- heutti kevätkesällä Energiavirastoon hakemustulvan.

Tukihakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Lemin edellä on jonossa hakemuksia siis jo noin 600 MVA:n verran yli tukikiintiön.

 

Lemin hankkeen tuki edellyttäisi Mäen mukaan, että aikaisemmin tulleissa hakemuksissa olisi paljon sellaisia, joille tukea ei voitaisi myöntää. Tukikiintiötä voi vapautua myös, jos jotkut mukaan hyväksytyt tuulipuistot eivät toteudu.

Tuuli-Saimaan Laaksonen suhtautuu toiveikkaasti siihen, että Lemi mahtuisi kiintiöön. Hän arvelee, että hakijoiden joukossa on sellaisia, jotka eivät ehtoja täytä.

Hän uskoo, että Lemin tuulipuistolla olisi lainvoimainen rakennuslupa jo syyskuussa. Lemin maankäyttöinsinööri Antti Hirvikallio kertoo, että valitukset eivät estä puiston rakennuslupien käsittelyä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari