Vaateyrittäjille vankeutta veropetoksesta

Lappeenranta. Käräjäoikeus tuomitsi ex-pariskunnalle syyttäjän vaatimuksia kovemmat rangaistukset.

Piia Kaskinen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Juha Tielisen kolmeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen veropetoksesta.

Hänen entiselle vaimolleen, Galina Tieliselle käräjäoikeus tuomitsi kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta. Molemmat vankeusrangaistukset ovat ehdottomia.

Molemmat tuomittiin myös liiketoimintakieltoon. Juha Tielisen liiketoimintakielto kestää viisi vuotta, Galina Tielisen neljä vuotta.

Käräjäoikeus totesi kummankin syyllistyneen törkeään kirjanpitorikokseen ja neljään törkeään veropetokseen.

 

Rikokset tapahtuivat verovuosina 2009 — 2012. Tielisten yritykset, Finnooa Oy ja Finnooa Textil Oy jättivät niiden aikana kirjaamatta veronalaista tuloa ainakin 2 060 803 euron verran.

Tuomion mukaan yhtiön kaikkia myyntejä, erityisesti käteismyyntejä ei ole kirjattu tai niitä on myöhemmin poistettu kirjanpidosta, joten myyntituloista ei ole maksettu veroa. Myös arvonlisäverot on jätetty maksamatta.

Käteismyynnistä saadulla rahalla on maksettu palkkoja Galina Tieliselle ja yhtiön muille työntekijöille. Palkasta ei ole suoritettu ennakonpidätyksiä eikä sosiaaliturvamaksuja.

Myös yhtiöiden tilintarkastukset on laiminlyöty. Kirjanpitoaineiston säilyttäminen vähintään laiminlyötiin, mahdollisesti aineistoa myös hävitettiin.

Juha Tielinen nosti yhtiöstä rahaa myös peiteltynä osinkoina. Tälläkin tavoin veroja jäi maksamatta.

 

Käräjäoikeus langetti kummallekin kovemmat rangaistukset kuin syyttäjä vaati.

Syyttäjä vaati Juha Tieliselle kolmen vuoden ja kuuden kuukauden pituista vankeusrangaistusta, ja Galina Tieliselle alle kahden vuoden vankeutta, joka voi olla ehdollinen.

Käräjäoikeus perusteli rangaistusten koventamista muun muassa niiden vahingollisuudella ja rikosten keskinäisellä yhteydellä. Virheelliset ja väärät kirjaukset olivat koskeneet huomattavan suuria summia ja rikos oli jatkunut vuosia.

Entinen pariskunta määrättiin korvaamaan Verohallinnolle yhteisvastuullisesti yhteensä 778 906,69 euroa. Lisäksi Galina Tielinen velvoitettiin korvaamaan Verohallinnolle noin 71 571,86 euroa ja Juha Tielinen noin 877 764,18 euroa.

 

 

Vaatebisnes pyöri Joutsenon Lampikankaalta

Yritys osti Baltiasta ja Saksasta halvalla konteittain edellissesongin laatuvaatteita.

Vaatteet tuotiin yrityksen varastolle Joutsenon Lampikankaalle ja myytiin edelleen Venäjälle.

Ne kulkivat rajan yli tavallisilla henkilöautoilla, niin sanottuna matkustajatuontina, eli verottomasti.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen