Vain kaava puuttuu

Lappeenranta | Liikekeskus Centre valmistuu poikkeamisluvan turvin. Puolitoista vuotta sitten vireille pistetty kaavamuutos odottaa pöytälaatikossa.

Liikekeskus Centre valmistuu kaavanvastaisena. Rakennuksen vaatima kaavamuutos makaa yhä pöytälaatikossa. Kaavamuutos tuli vireille 1,5 vuotta sitten.

Kaupungin tavoitteena oli saada kaava lainvoimaiseksi viime vuoden loppuun mennessä. Se ei kuitenkaan ole edennyt.

Centre rakennettiin poikkeamisluvalla. Siinä poiketaan kaavan mukaisesta kerrosluvusta, rakennusalasta sekä korttelin käyttötarkoituksesta. Kävelykannen yläpuolisia kerroksia on viisi, kun nykyisessä kaavassa niitä on neljä. Nykyisen kaavan mukaista rakennusoikeutta ei luvassa ylitetä.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki myöntää, että tilanne on outo. Poikkeamislupaan piti tarttua kovan kiireen takia.

– Hankkeen aikataulu oli mahdoton. Rakentamisen piti alkaa, koska myöhemmin se ei olisi enää motissa onnistunut.

Kaksi vuotta voimassa oleva poikkeamislupa myönnettiin puolitoista vuotta sitten samaan aikaan, kun kaavamuutoskin tuli vireille.

– Se on meidän kaavoitusohjelmassa tämän ja ensi vuoden. Meillä on parikymmentä kiireellistä hanketta yhtä aikaa työn alla, eikä tätä otettu muitten ohi.

 

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) ihmettelee kaavan viipymistä.

– Siitä aikanaan lähdettiin, että kaava pitää valmistella eteenpäin. Tottakai kaavan olisi pitänyt edetä. Kaavoituksella taitaa olla muita kiireitä.

Arkkitehti Tuija Stam Kaakkois-Suomen elinkeino- ja ympäristökeskuksesta selvittää, että poikkeamisluvan myöntäminen kuului tässä tapauksessa kaupungille eikä Ely-keskukselle, koska rakennusoikeutta ei luvassa ylitetty.

– Tietenkin pitää pyrkiä siihen, että kaavat ovat ajan tasalla. Mutta eikös Lappeenrannassa ole ennenkin joustettu. Muun muassa maakuntagallerian kerroskorkeuden muutos muistaakseni tehtiin jälkikäteen.

Erkki Jouhki muistaa toisen tapauksen.

– Fazerin kaava tehtiin aikanaan huippuvauhtia. Jos on tiukka tilanne, niin kyllä siihen keinot löytyy, vaikka mieluiten kaavoitus pitäisi tehdä rauhallisemmin.

 

Entä jos joku aikanaan haluaisi jättää muistutuksen tai valittaa Centren tulevasta kaavamuutoksesta?

– Poikkeamislupa on saanut lainvoiman ja sen perusteella on voitu myöntää rakennuslupa. Olisi pitänyt valittaa jo poikkeamisluvasta, selvittää Jouhki.

 

Yksi kauneusvirhe Centressä pistää Jouhkin silmään. Rakennuksen katolle on noussut suuri kuutio.

– Luonnoksissa ei tuota ilmastointikonehuonetta ollut. Nuo eivät aina ole kovin onnistuneita. Valtakadun suunnasta kun tulee, niin sitä katsoo, että hei, mitäs sinne on nyt vielä tullut. Mutta kyllä tuohon varmaan tottuu.

Centreen muuttavat

Liikennevirasto

Finnvera

Mediakolmio

Aalef

Eirene

Martela

Merita Bra

Realia

Lähde: Janne Mäenpää

Maankäyttö- ja rakennuslaki 172§

Poikkeamista ei saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteutukselle tai estää suojelutavoitteita.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju