Categories
Artikkelit

Väki vähenee Lappeenrannassa

Väestö. Asukasluku laski alkuvuonna koko Etelä-Karjalassa. Suomen mittakaavassa asukasluku kuitenkin vielä kasvoi.

Matti Veijalainen,  Pia Vainikka

Lappeenrannan väen vähentyminen on kiihtynyt tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla viime vuoteen verrattuna. Kaupungin väkiluku laski tammi-kesäkuun aikana noin sata henkeä enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Lappeenrannan väkiluku oli kesäkuun lopussa 72 429, joka on lähes 400 asukasta vähemmän kuin viime vuoden lopulla.

Myös ympäryskunnissa väki on vähentynyt. Taipalsaarella oli kesäkuun lopussa asukkaita 4 826, joka on 27 vähemmän kuin viime vuoden lopussa. Luumäellä on tullut miinusta 57 asukasta.

Savitaipaleen ja Lemin väkiluvut pitivät pintansa. Molemmissa kunnissa asukastappio on ollut vain kaksi asukasta.

 

Imatrakaan ei säästynyt asukkaiden vähenemiseltä. Kaupungin väkiluku oli kesäkuun lopussa 27 984, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Miinusta viime vuoden lopun tilanteesta tuli 69 henkeä.

Väestön väheneminen on jatkunut koko Imatran seudulla. Ruokolahden väkiluku oli kesäkuun lopussa 5 386. Viime vuoden lopussa ruokolahtelaisia oli parikymmentä enemmän.

Rautjärven väkiluvuksi Tilastokeskus laski kesäkuun lopussa 3 625. Tappiota viime vuodenvaihteesta on tullut 40 henkeä.

Parikkalan kesäkuun lopun väkiluku oli 5 325. Vähennystä on vuoden aikana kertynyt noin 50 henkeä.

 

Sekä ihmisten ikääntyminen että muuttoliike vaikuttavat Lappeenrannan väkiluvun pienenemiseen. Kesäkuuhun lopussa kuolleita oli 76 enemmän kuin syntyneitä. Viime vuonna samaan aikaan menehtyneitä oli vain 19 enemmän kuin kastettuja. Muuttotappiota kaupunki kärsi vuoden alkupuoliskolla 35 asukasta enemmän kuin viime vuonna.

Imatralla kuolleiden ja syntyneiden määrässä on ollut selvä epäsuhta jo pitemmän aikaa, Imatran kirkkoherranviraston toimistonhoitaja Paula Markkanen kertoo.

-Syntyneiden määrä on vuosittain laskenut ja kuolleiden määrä kasvanut tai pysynyt vähintään ennallaan.

Heinäkuun 21. päivään mennessä imatralaisia oli tänä vuonna kuollut 194. Vauvoja oli kastettu 93.

 

Etelä-Karjalan maakunnan väkimäärä oli ensimmäisen vuosipuoliskon päättyessä 131 218.

Eniten muuttovoittoa maakunnista saivat Uusimaa, Pirkanmaa ja Keski-Pohjanmaa. Suurin häviäjä absoluuttisesti sekä suhteellisesti oli Lappi.

Koko Suomen väkiluku kasvoi tammi-kesäkuussa runsaalla 5 000:lla. Suurin osa kasvusta kertyi ulkomailta tulleesta muuttovoitosta. Luonnollinen väestönkasvu jäi niukaksi: suomalaisia syntyi vain 700 enemmän, kuin heitä kuoli.

Viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla syntyneitä oli puolestaan noin 2 300 enemmän kuin kuolleita.

Suomen väkiluku oli kesäkuun lopussa 5 476 911.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen, Pia Vainikka