Categories
Artikkelit

50 albanialaista, 54 poliisia

Käännytys | Parikymmentä albanialaista nousi koneeseen Lappeenrannan lentokentältä. Välilaskun myötä Tiranaan saatettiin 50 käännytettyä.

Viisikymmentä turvapaikkaa hakenutta albanialaista poistettiin torstaina maasta yksityislennolla Lappeenrannasta Tiranaan. Konnunsuon vastaanottokeskuksesta heistä oli vähän alle puolet. Konetta täydennettiin välilaskulla Helsinki-Vantaan kentällä.

— Tiranaan vietiin 50 maasta poistettavaa. Mukana matkusti 54 poliisia, tulkki, sihteeri ja ihmisoikeustarkkailija, ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Konnunsuon vastaanottokeskuksesta käännytettävät tuotiin lentokentälle tilausbussilla puoli yhdeksän maissa torstaiaamuna. Bussista heidät saatettiin yksi kerrallaan lentoaseman lähtöselvitykseen ja odottamaan tanskalaisen tilauskoneen saapumista. Nuorten miesten lisäksi joukossa oli naisia ja lapsia sylilapsista alkaen.

Lento nousi ilmaan yhdentoista jälkeen Lappeenrannasta. Perillä Tiranassa kone oli reilu kolme tuntia myöhemmin.

— Lento sujui kaikin puolin rauhallisesti, Wahlman kertoo.

 

Kokonaisen koneen vuokraaminen on Wahlmanin mukaan nykyisin harvinaista. Siihen turvaudutaan silloin, kun kohdemaahan on paljon menijöitä.

— Se on halvin tapa, vaikka hintaa tuleekin. Koneen vuokra on kymmeniä tuhansia euroja, mutta ei sataa tuhatta. Lisäksi tulevat poliisien ja muiden henkilöiden palkat, hän kertoo.

Aiemmin vastaavaa toimintaa tehtiin Bulgarian ja Romanian romanien kanssa. Wahlman uskoo, että albanialaisten kuljetuksia joudutaan tekemään vastakin.

— Yleisempiä ovat ylikansalliset Frontex-lennot. Viemme useita kertoja vuodessa liittymälentona käännytettäviä johonkin Euroopan maahan kokoomalennolle. Sieltä heidät lennätetään kohdemaahan.

Käännytysoperaatioita johtaa Helsingin poliisilaitos. Kaakkois-Suomen poliisilaitos oli mukana avustamassa.

— Poliisilla on käytössä kaksi tapaa. Saattaja joko varmistaa, että henkilö nousee asianomaiseen koneeseen, tai sitten valvoo lennon mukana perille saakka, rikoskomisario Pekka Gavrilov Kaakkois-Suomen poliisista kertoo.

Saattoa perille käytetään muun muassa vankeja kuljetettaessa.

 

Gavrilovin mukaan poliisi pyrkii olemaan tehokas ja nopea toiminnassaan, kun henkilöillä ei ole minkäänlaisia oleskelulupia, kuten tässä tapauksessa.

— Maastapoistot lisääntyvät Kaakkois-Suomesta, kun Konnunsuolla avattiin säilöönottoyksikkö, hän toteaa.

 

Takaisin Albaniaan

Heinäkuun loppuun mennessä 422 albanialaista oli hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen on 23.8. mennessä saanut 26, hakemus on hylätty ilmeisen perusteettomana 122:lta.

124 on vetänyt hakemuksensa takaisin.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Kirjoittaja:
Kaija Lankia