Ainonkadun kaavasta jätettiin muistutuksia

Lappeenranta | Viranomaiset muistuttavat paikan kaupunkikuvallisista arvoista.

Ainonkatu 29:n kiistanalaisesta asemakaavasta Lappeenrannassa on jätetty muistutuksia. Kaavaluonnoksessa kerrostalotontin rakennusoikeus lähes kaksinkertaistuu 2 200 kerrosneliöön.

Kaupunginlahden rannalla paraatipaikalla oleva rakennus on tarkoitus purkaa ja tilalle rakentaa uusi.

Kaava oli nähtävillä heinä-elokuussa. Muistutuksia kaavasta jätti kaksi yksityishenkilöä. Lisäksi Museovirasto, maakuntaliitto sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) jättivät lausuntonsa.

 

Viranomaisten lausuntojen yleissävy on kriittinen. Niissä viitattiin eri viranomaisten jo aikaisemmin esiin nostamiin näkökantoihin, jotka koskivat alueen kaupunkikuvallisen arvon säilymistä ja kaavoituksen lähtökohtia. Esimerkiksi ELY pitää ongelmallisena Kaupunginlahden arvopaikan kaavoitusta tonttikohtaisilla kaavoilla.

Yksityiset muistuttajat ovat Lappeenrannan kaupungin eläkkeellä oleva kaupunginarkkitehti Seppo Aho ja eläkkeellä oleva rakennuslupapäällikkö Klaus Pelkonen. Kumpikin moittii kovin sanoin kaavoitusprosessia.

Ainonkatu 29:ssä sijaitsee vuonna 1955 valmistunut nelikerroksinen kerrostalo. Sen julkisivussa on punatiiltä ja rappausta. Yhdessä kolmen naapuritalonsa kanssa rakennukset muodostavat arkkitehtonisesti arvokkaan rakennusryhmän.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari