Categories
Artikkelit

Kalakauppias ei biletä

Lappeenranta | Valeria Hirvonen lähti Suomen täydelliset venäläisnaiset -sarjaan saadakseen yritykselleen näkyvyyttä.

Luksustuotteita himoitseva bilettävä bimbo. Jos Suomen täydelliset venäläisnaiset -sarja loisi Valeria Hirvosesta tällaisen kuvan, se ei voisi olla enempää väärässä.

— Lähdin sarjaan mukaan näyttääkseni, että venäläisnaiset osaavat paiskia töitä. Meille osallistujille ei ole näytetty etukäteen yhtäkään jaksoa, joten saatan toki yllättyä kovastikin, Hirvonen sanoo.

Sarjan amerikkalaisversiossa naiset törsäävät rikkaiden aviomiestensä rahoja.

Savu-Karin toimitusjohtaja sen sijaan on hankkinut omaisuutensa kokonaan omalla työllään.

Valeria Hirvonen aloitti kalakaupan lähes 20 vuotta sitten yhdessä aviomiehensä Karin kanssa. Kalakioski sijaitsi Kuutostien varressa Lappeenrannan Selkäharjussa.

Aviomiehen menehtyessä Valeria oli vain 32-vuotias. Surun keskellä pienen pojan yksinhuoltajaäiti ryhtyi maksamaan yrityksen verovelkoja. Pakon edessä hän selvisi ja ryhtyi hiljalleen kehittämään yritystä.

Vielä muutama vuosi sitten yrityksellä meni todella hyvin. Sillä oli neljä toimipistettä, Lappeenrannan lisäksi Imatralla, Haminassa ja Helsingissä. Liikevaihto nousi yli kuuteen miljoonaan euroon. Hirvonen itse palkittiin valtakunnallisella Vuoden yrittäjänainen -tunnustuksella.

Sitten iskivät niin ruplan kriisi kuin Suomen taloustaantuma. Savu-Kari joutui irtisanomaan työntekijänsä. Kesän alussa auki oli vain Helsingissä sijaitseva pieni ravintola ja myymälä Finland Caviar.

— Välillä on ollut niin rankkaa, etten ole Karin kuoleman jälkeen sellaista kokenut. Kaikkein syvin pohjakosketus on kuitenkin nyt ohitettu, Hirvonen kertoo.

Lappeenrannan Savu-Kari pitää taas ovensa auki, mutta se edellyttää, että Hirvonen tekee töitä kellon ympäri. Varhain maanantaiaamuna toimitusjohtaja oli täyttämässä kalatiskiä ja valmistelemassa buffet-pöytää.

— Olen yritysjohtaja, mutta minulle ei silti ollut vaikeaa palata myyntitiskin taakse, Hirvonen sanoo.

 

Osallistumista tv-sarjaan hän arvioi etukäteen yrittäjän näkökulmasta. Television kautta yritys saisi näkyvyyttä ja toimitusjohtaja pääsisi kertomaan kaloista, kaviaarista ja niiden hyödyntämisestä.

Tv-sarjassa venäläisnaiset juhlivat, mutta ylelliset ravintolat ja hotellit olivat Hirvosen mukaan tuotantoyhtiön järjestämiä ja maksamia. Oikeassa elämässä juhliminen ei kiinnosta häntä lainkaan.

Mieluummin nainen viettää aikaa vanhan äitinsä seurassa tai saunoo ja käpertyy sohvalle avomiehen ja kahden kissan kanssa.

— Pidän vapaata vain sunnuntaisin ja silloinkin huonolla omatunnolla. Minulle luksus tarkoittaa vapaa-aikaa oman perheen kanssa.

 

Suomen täydelliset venäläisnaiset nähdään maanantaisin Liv-kanavalla. Jakson ensimmäinen uusinta 25.8. Nelosella.

Minulle luksus tarkoittaa vapaa-aikaa oman perheen kanssa.   Valeria Hirvonen

Valeria Hirvonen

49-vuotias, syntynyt Venäjän Kaukoidässä Habarovskissa.

Asuu Kotkassa.

Savu-Karilla on myymälät Lappeenrannassa, Helsingin Etelärannassa ja verkossa.

Helsingin toimipistettä johtaa Hirvosen poika Kirill Siren, joka iltaisin opiskelee markkinointia ammattikorkeakoulussa.

Perheeseen kuuluvat lisäksi äiti, avomies ja kaksi kissaa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto