Kalastusta pikkutunneille

Joutseno | Yläkoululaiset saivat olla ja kalastella rennosti opintoretkellään Muukonsaaressa. Joutsenon kalaveikot opettivat heille uistelua ja ravustusta.

Tuskin lukukausi ehti alkaakaan, kun Joutsenon yläkoululaiset lähtivät jo retkelle. Useat kymmenet oppilaat kuljetettiin perjantaina ja lauantaina Joutsenon Muukonsaareen harjoittelemaan kalastuksen ja ravustuksen taitoja.

— Heti ensimmäinen uisteluporukka sai saaliiksi kirjolohen, kahdeksasluokkalainen Valtteri Kämäräinen kertoo iloisena.

Suurin osa seurueesta käy valinnaista kalastus- ja retkeilykurssia. Muukonsaareen lähti myös kurssin jo suorittaneita oppilaita, jotka tahtoivat huvin vuoksi mukaan yön yli kestävälle retkelle.

Kokeneemmat harrastajat Joutsenon kalaveikoista opastivat koululaisia onkimiseen, virvelöintiin ja vetouisteluun.

 

Seurue nukkui teltoissa Muukonsaaren leirikeskuksella. Alueen nurmikentällä oppilaiden oli hyvä pelata jalkapalloa, ja ruokalarakennus helpotti ateriointia.

Lauantaina karkkipussipalkinto päivän urheimmasta teosta ojennettiin kahdeksasluokkalaiselle Jenina Ventolle. Hän pulahti vaatteet päällä rantaveteen irrottamaan uistimen pohjasta.

 

Tänäkin vuonna luontoäiti kuuli tilauksen ja aurinko paistoi retkeilijöille pilvettömältä taivaalta. Oppilaiden kalastusretki Muukonsaareen järjestettiin nyt neljättä kertaa.

— Heti koulun alettua opettelemme kalastustaitoja, jokamiehenoikeuksia ja leirielämää yön yli kestävällä retkellä. Kevättalvella kurssin osallistujat lähtevät myös pilkkireissulle, kertoo ohjaaja Juha-Matti Kyllönen, biologian ja maantiedon opettaja Joutsenon koulusta.

Tärkeää on myös viihtyminen. Saaressa ei ollut nukkumaanmenoaikaa, ja osa oppilaista kalasti yön pikkutunneille saakka.

— Olemme käyneet myös uimassa ja saunassa. Mitään ei ole ollut pakko tehdä, vaan itse on saanut valita, Valtteri kertoo.

 

Lauantaina Dave Kontunen tarkisti rapumerrat.

Useimmat olivat tyhjiä, vaikka edellisenä yönä saalista tulikin hyvin. Yksi rapu oli kuitenkin eksynyt mertaan keskellä kirkkainta päivää.

Ohjaaja poimi ravun merrasta, sillä aloitteleva ravustaja ei uskaltanut koskea saksillaan vilkuttelevaan äyriäiseen.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola