Categories
Artikkelit

Kaupungin oma kiinteistökauppa hyytyi täysin

Lappeenranta | Kiinteistöjen ja tonttien olematon kysyntä lyö ison loven kaupungin talouteen. Omakotitalotontteja on tänä vuonna myyty 34.

Neljättä vuotta jatkuva talouden alamäki on hyydyttänyt myös Lappeenrannan kaupungin kiinteistökaupat. Tänä kesänä kaupunki ei saanut yhtään tarjousta verkkohuutokaupassa myyntiin laitetuista kiinteistöistään.

-?Niistä ei tullut yhtään kyselyä, tilanhallintapäällikkö Kimmo Valtonen kaupungin Tilakeskuksesta kertoo.

Vielä vuosi sitten lähes kaikista myyntiin laitetuista kohteista saatiin ainakin jonkinlainen tarjous.

Kiinteistöjen huono menekki johtunee ainakin osaksi siitä, että Lappeenrannan keskustan kiinnostavimmat kohteet on jo myyty tai kaupat niistä ovat tekeillä. Nyt myynnissä ovat olleet muun muassa Honkalahden päiväkoti ja Martikanpellon koulu Joutsenossa. Tällaisille kohteille ei näytä olevan nykyisessä suhdannetilanteessa kysyntää.

Kiinteistöjen kysynnän tyrehtyminen tekee ison loven kaupungin tämän vuoden budjettiin.

Kiinteistöjen myynnistä on arvioitu saatavan kassaan rahaa vuoden kahdella ensimmäisellä neljänneksellä 2,5 miljoonaa euroa. Kesäkuun loppuun mennessä kauppoja oli toteutunut vajaan 0,6 miljoonan euron arvosta.

Koko vuodelle kiinteistökauppojen on arveltu tuottavan 6,5 miljoonaa euroa. Uusimman ennusteen mukaan kauppoja toteutuu 1,6 miljoonan euron arvosta. Jos ennuste pitää paikkansa, toteutuneiden kiinteistökauppojen tuotto kattaa vain neljänneksen budjetoidusta.

Myytävää kaupungilla vielä riittää. Valtosen mukaan uusien kohteiden laittamisesta myyntiin päätetään lähiaikoina realisointityöryhmässä.

Kiinteistömarkkinoiden taantuman syvyyttä kuvaa myös se, että kaupunki ei ole tänä vuonna myynyt vielä yhtään teollisuus- tai liiketonttia tonttivarastostaan. Omakotitalotontteja on koko Lappeenrannan alueella myyty 34, kun niitä normaalivuosina myydään puolessa vuodessa puolet enemmän.

 

Myös tonttikaupan hiljeneminen nakertaa kaupungin taloutta. Kaupungilla on tällä hetkellä noin 300 tontin tonttivarasto. Rakentamisen hidastuminen sitoo kaupungin pääomia kunnallistekniikkaan.

Tontti-insinööri Esko Kivistön mukaan yhden rakennuspaikan kunnallistekniikan kustannukset kaupungille ovat kesimäärin 25?000 euroa.

Investoinnit kunnallistekniikkaan alkavat tuottaa vasta, kun tontti joko myydään tai vuokrataan, ja tontin uusi omistaja tai haltija alkaa maksaa tontistaan kiinteistöveroa.

Teatterin tontti

Lappeenrannan kaupunginteatterin tontista on tehty tontinluovutuskilpailun jälkeen esisopimus.

Kilpailun voittanut rakennusliike Jatke Oy maksaa tontista kilpailuehdotuksen edellyttämällä rakennusoikeudella runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Tontin käyttötarkoituksen muuttaminen vaatii asemakaavan muutosta. Esisopimuksessa sovittu takaraja asemakaavamuutokselle on 31.12.2019.

Kirjoittaja:
Matti Saarela