Koulutunneilta iltapäiväryhmään

Iltapäivätoiminta | Pienen koululaisen koulupäivä on usein lyhyempi kuin vanhempien työpäivä. Iltapäiväryhmässä odotusaika sujuu turvallisesti.

Lappeenrannan Myllymäen koulun pihalla leikitään vielä koulupäivän jälkeenkin. 71 lasta on mukana iltapäivätoiminnassa, joka pelastaa eka- ja toisluokkalaisen pitkiltä yksinäisiltä tunneilta kotona. Lisäksi mukana on erityisen tuen piirissä olevia 3.—4.-luokkalaisia.

— Täällä leikitään ja ulkoillaan. Kahdesti viikossa meillä on pajapäivä. Läksyjen tekokin on mahdollista, mutta se on jäänyt vähälle, kertoo Minna Eineluoto, yksi Myllymäen kahdeksasta ohjaajasta.

Ohjaajat ovat koulunkäyntiavustajia, siten lapsille tuttuja jo koulutunneilta. Piha on oma koulunpiha.

— Koulun alkaessa lapsia oli mukana 74. Nyt on jo kolme jäänyt pois, ohjaaja Päivi Åman kertoo.

 

Neljäsluokkalainen Juuso Kuusinen on iltapäivätoiminnan veteraaneja. Erityistukea saavana hän on ollut mukana joka vuosi.

— Juuso käy täällä kolmena iltapäivänä viikossa, kaksi tuntia päivässä. Olemme mieheni kanssa vuorotyössä, joten tämä on erittäin hyvä juttu. Varsinkin, kun toiminta on koulun pihapiirissä, kiittää poikaa hakemaan tullut äiti Tarja Kuusinen.

Osan lapsista hakevat vanhemmat, osa kävelee kotiin.

 

Toimintaa Lappeenrannassa järjestävät kaupunki, seurakunta ja Vesaiset-järjestö. Vähintään 12 lapsen ryhmiä käynnistyi yli 20.

— Lavolan seurakuntakodin ryhmään ilmoitettiin vain yksi lapsi, joten se ei käynnistynyt. Toisaalta Lavolan koululla pidettävään kerhoon jäi neljä lasta jonoon, iltapäivätoiminnan koordinaattori Tuija Puhakainen kertoo.

Kasukkalan, Ylämaan ja Nuijamaan alueilla ei järjestetä erillistä iltapäivätoimintaa, sillä lapsimäärät eivät riittäneet ryhmien perustamiseen. Näin 14 lasta menee koulun jälkeen päivähoitoon.

25 toisluokkalaista jonottaa vielä paikkaa.

 

Toimintaa tarjotaan keskimäärin neljä tuntia päivässä. Jos lapsi ottaa siihen osaa enintään kymmenenä päivänä kuukaudessa, kaupunki laskuttaa 40 euroa. Jos päiviä on enemmän, lasku on 80 euroa.

— Toisella luokalla päivien määrä alkaa jäädä kymmeneen ja sen alle. Ekaluokkalaisillekin kertyy vähemmän päiviä alueilla, joissa vanhemmat käyvät paljon vuorotyössä, kuten Kaukaalla, Puhakainen kertoo.

 

Liki 700 koululaista

Lappeenrannan 706:sta ensimmäisen luokan oppilaasta iltapäivätoiminnassa on 442 lasta eli 60 prosenttia ekaluokkalaisista.

Toisen luokan oppilaista toiminnassa on mukana 223 lasta eli 33 prosenttia.

Erityisen tuen tarpeessa olevia 3.—6.-luokkalaisia on mukana 23.

 

Lähde: Tuija Puhakainen

Kirjoittaja:
Kaija Lankia