Mestarin pokaalit palaavat kotiin

Joutseno | Korven Honka juhlii satavuotisuuttaan leppoisasti muistelemalla kyläseuran vaiheita. Painin maailmamestari Matti Simanaisen Kanadasta Suomeen palautetut palkinnot saavat kunniapaikan Hongan seuratalolla.

Korven Hongan puheenjohtaja Olli Lehtosella oli vielä päivää ennen seuran satavuotisjuhlia kädet täynnä töitä. Juhlapäivän suunnistuskisoihin piti hakea rekvisiittaa ja painin maailmanmestari Matti Simanaisen palkintokokoelma piti asetella nähtäville seuratalolle.

— Matin tyttäret lähettivät nämä palkinnot meille jo viime syksynä. Satavuotisjuhla tuntui oikealta hetkeltä asettaa ne näytteille tänne seuratalolle. Tämä paikkahan se seuran toiminnan sydän on, sanoo Lehtonen palkintokokoelmaa järjestellessään.

Viisi vuotta sitten Torontossa Kanadassa kuollut Matti Simanainen on Korven Hongan kaikkien aikojen menestynein urheilija. MM-voiton jälkeen vuonna 1950 Rauhan asemalla oli 1500 ihmistä vastaanottamassa tuoretta maailmanmestaria.

Hongan 90-vuotisjuhlassa kymmenen vuotta sitten seuratalon pihalla paljastettiin kivipaasi, joka on omistettu maailmanmestarille. Silloin 85-vuotiaan Simanaisen piti saapua juhliin, mutta lääkäri arvioi pitkän lentomatkan Kanadasta liian rasittavaksi.

— Se kivi on nyt sitten Matin muistomerkki, Lehtonen sanoo.

Korven Hongan pitkässä historiassa on paljon muitakin menestyjiä. Hongassa uraansa aloitteli myös olympiakultaa viestissä voittanut Kyösti Lähde.

— Kyläseurana Honka on ollut monelle se ensimmäinen paikka, missä liikuntainnostus on alkanut. Se on tärkeintä tänäkin päivänä, Olli Lehtonen korostaa.

 

Korven Honka perustettiin tammikuussa 1915. Vain pari kuukautta aiemmin oli Joutsenon Kullervo perustettu kirkonkylälle. Korvenkylässä ei kuitenkaan haluttu jäädä ison seuran alaosastoksi.

Seuran satavuotisen toiminnan aikana lajikirjo on ollut laaja. Voimistelulla ja painilla lähdettiin liikkeelle. Nyt seuran toiminta painottuu salibandyyn, kuntoliikuntaan ja suunnistukseen.

— Aloitin itse 1970-luvulla suunnistuskoulusta. Nyt vedän salibandykerhoa, lobbaan keski-ikäisille seuratalon kuntosalia ja teen avustushakemuksia, että saataisiin rahaa seuratalon remonttiin, puheenjohtaja tiivistää toimenkuvansa.

Lehtosen mielestä Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitos toi Korvenkylän seudulle investointeja, joita ei ehkä muuten olisi saatu.

— Korven Hongan kannalta muutos ei ollut hyväksi. Me olemme nyt kaupungin etäisen kolkan kyläseura ja avustusten saaminen seuratoimintaan on entistä vaikeampaa.

 

Hongan juhlapäivä alkaa lauantaina 22.8. suunnistuskilpailuilla Valkaman kankaalla. Satavuotisjuhla on vuorossa seuratalolla klo 17.

— Kirjallisia kutsuja ei ole lähetetty, mutta tietoa on jaettu jo kauan. Juhla on avoin kaikille, jotka ovat olleet seuran toiminnassa jotenkin mukana.

— Ei mikään pukujuhla. Syödään, muistellaan menneitä. Kun urheiluseuran juhla on kyseessä, niin tietysti myös tanssitaan, Lehtonen sanoo.

Avustusten saaminen seuratoimintaan on entistä vaikeampaa.

Olli Lehtonen

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen