Nuijamiehen kohtalo kävijöiden käsissä

Elokuvateatteri | Lappeenrannan Finnkino havittelee 100 000 katsojaa. Nuijamiehessä ja Kino-Aulassa käy parhaimpina vuosina noin 100 000 kävijää

Kamppailu eteläkarjalaisista elokuvissa kävijöistä alkaa reilun kahden kuukauden kuluttua. Finnkinon uusi elokuvateatteri Lappeenrannassa, kauppakeskus Isossa-Kristiinassa avaa ovensa lokakuussa. Tarkan avajaispäivämäärän Finnkino ilmoittaa alkavalla viikolla.

Finnkinon kehityspäällikkö Janne Uusi-Kölli on aiemmin kertonut Finnkinon tavoittelevan neljällä Lappeenrannan salillaan vuosittain 100 000 katsojaa. Määrä on lähes tulkoon sama kuin kaupungin nykyisten kahden elokuvateatterin eli Nuijamiehen ja Kino-Aulan kävijämäärä hyvänä elokuvavuotena.

Elokuva Luotolan Merja Luotola-Maarnelan mukaan heidän kahdessa teatterissaan käy vuosittain 70 000-98 000 katsojaa. Vaihtelu johtuu muun muassa siitä, mitä elokuvia tulee ensi-iltaan. Esimerkiksi Bondit nostavat vuosittaisia katsojamääriä.

 

Kino-Aulassa alkaa elokuun lopussa pyöriä matinea-elokuvasarja.

– Matineasarja ei sinänsä ole valmistautumista tulevaan kilpailutilanteeseen, mutta haluamme palvella niitä elokuvissa kävijöitä, jotka haluavat nähdä muutakin kuin valtavirtaelokuvia. Nämä ovat niitä elokuvia, joille ei riitä yleisöä koko viikoksi, Luotola-Maarnela sanoo.

Luotola-Maarnela on odottavalla kannalla. Kilpailun kiristyminen on kuitenkin selviö.

– Kun meillä ja Finnkinolla on tarjolla ihan samat leffat, päätös jää asiakkaalle. He äänestävät jaloillaan, kumpaan elokuvateatteriin menevät.

– Sekin on aika lailla selvää, että alussa uusi kiinnostaa ihmisiä, mutta me tietenkin toivomme, että tilanne ajan myötä tasoittuu, Luotola-Maarnela sanoo.

 

Elokuva Luotolalla on voimassa oleva vuokrasopimus Etelä-Karjalan osuuspankin kanssa vuoden 2016 loppuun saakka.

– Osuuspankki on luvannut kertoa heti, kun tietävät, mitä aikovat kiinteistölle tehdä. Vielä siitä ei ole tietoa, Luotola-Maarnela sanoo.

Osuuspankki rakennuttaa uutta toimitaloa City-kortteliin ja muuttaa sinne sen valmistuttua.

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki on aiemmin todennut, että nykyisiä elokuvateatterirakennuksia ei uhkaa purkaminen niin kauan kun niissä on toimintaa.

Pormestarikorttelin voimassa olevat asemakaavat on vahvistettu vuosina 1972 ja 1975. Elokuvateattereilla ei nykyisessä asemakaavassa ole suojelumerkintää. Uutta kaavaa ei Jouhkin mielestä kannata tehdä, ennen kuin tiedetään, mitä kortteliin on tulossa.

Kino-Aulan Matinea-elokuvat 2015

Leviathan 29-30.8.

Parhaasta käsikirjoituksesta Cannesin elokuvajuhlilla palkittu venäläiselokuva kuvaa vertauskuvallisesti nyky-Venäjää, maan valtakoneistoa ja moraalia. Tarinan ytimessä on automekaanikko, joka yrittää taistella häikäilemätöntä paikallisjohtajaa vastaan.

Mr. Turner 5.-6.9.

Brittiläisen Mike Leighin ohjaama ja käsikirjoittama elämäkertaelokuva, joka kertoo taiteilija englantilaisesta taidemaalarista J. M. W. Turnerista.

Inherent Vice 12-13.9.

Paul Thomas Andersonin ohjaama ja käsikirjoittama rikosdraamaelokuva, jota on kuvailtu oudoksi mutta herkulliseksi film noirin ja psykedeelisen hippikomedian yhdistelmäksi.

Ida 19-20.9.

Puolalais-tanskalaista yhteistyötä oleva elokuva kertoo muutamista päivistä 1960-luvun alussa puolalaisen nunnakokelaan elämässä ennen luostarilupauksen antamista. HS:n arviossa elokuvan todettiin kasvavan kokonaiskuvaksi Puolan lähihistoriasta.

Maps to the Stars 26-27.9.

Yhdysvaltalaisen David Cronenbergn ohjaama draamaelokuva on synkkä ja raadollinen kuvaus elämästä Hollywoodin koreiden kulissien takana.

Pyöräretkellä Moliéren kanssa 3-4.10.

Ranskalainen elokuva entisestä näyttelijäsuuruudesta ja huippuohjaajasta, joka haluaa näyttelijän ohjaamaansa näytelmään.

Diplomatia 10-11.10.

Näytelmään perustuva elokuva kertoo toisen maailmansodan lopusta, jolloin Hitler oli määrännyt Pariisin pommitettavaksi maanrakoon. Saksalainen elokuva nojaa tarinaan ja päänäyttelijöihinsä.

Väkivallan vuosi 17-18.10.

J.C. Chandorin ohjaama rikoselokuva kertoo vuodesta 1981, jolloin elokuvan päähenkilö Abel Morales yrittää hoitaa laillista liiketoimintaa lähinnä rikollisista koostuvassa ympäristössä New Yorkin Manhattanilla.

French Riviera 24-25.10.

Ranskalainen, tosielämään perustuva elokuva kasinon perijättären Agnès Le Roux’n katoamisesta vuonna 1977. Naispääosassa Catherine Deneuve.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola