Rakennusoikeus ei riitä kasvaneelle sairaalalle

Keskussairaala | Eksote hakee poikkeamislupaa. Rakennusoikeutta puuttuu 5 500 kerrosneliömetriä.

 Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) joutuu rakentamaan uutta sairaalaa poikkeamisluvalla. Suunnitelmat ovat kasvaneet lyhyessä ajassa niin paljon, että viime vuonna päivystyssairaalaa varten valmistunut kaavakin vanheni.

Muun muassa päätös Armilan sairaalan siirtämisestä Kahilanniemeen kasvatti uudisrakentamisen neliöitä. Eksote hakee nyt poikkeamislupaa. Rakennusoikeutta puuttuu hulppeat 5 500 kerrosneliömetriä.

– Meillä on olemassa rakennuslupa noin 16 000 neliölle, mikä ei riitä. Tavoitteena on, että saisimme rakentamisen varmasti liikkeelle vuodenvaihteen tietämillä, selvittää Eksoten tekninen johtaja Juhani Ahokas.

Jos Eksote joutuisi odottamaan tekeillä olevan uuden kaavan valmistumista, sairaalan valmistuminen viivästyisi.

Maanrakennus- ja louhintatöitä on jo aloitettu. Rakennusurakoitsijaa valitaan. Sairaala valmistuu vuoden 2017 lopussa, mutta kokonaisuuden rakentaminen jatkuu vuoteen 2022 asti. Eksote varautuu kaikkiaan 93 miljoonan euron investointiin.

 

Lappeenrannan kaupungin asemakaava-arkkitehti Maarit Pimiä korostaa, että suunniteltu uudisrakennus on rakennusoikeuden ylittymistä lukuun ottamatta voimassa olevan asemakaavan mukainen.

– Voimassa olevan kaavan mukaan alueelle voi tehdä korkeitakin rakennuksia.

Poikkeamisluvasta voi jättää mielipiteitä vielä tänään 27. elokuuta.

– Saattaahan naapureita kiinnostaa, mitä vieressä tapahtuu, miettii Pimiä.

Poikkeamisluvasta päättää ELY-keskus. Rakennusoikeuden ylitys on niin suuri, ettei kaupunki voi itse myöntää lupaa.

 

Vireillä oleva asemakaavan muutos tuo Imatrantielle kaksi liikenneympyrää. Tavoitteena on, että liikennejärjestelyt valmistuvat viimeistään siihen mennessä kuin uusi sairaala.

Juhani Ahokkaan mukaan liikennejärjestelyt ovat haasteellisia rakentamisen aikana.

– Sairaalan henkilökunta, asiakkaat ja Kahilanniemen asukkaatkin liikkuvat saman risteyksen kautta. Siinä vaaditaan ymmärrystä ja venymistä kaikilta.

Seuraavassa vaiheessa kaupunki päivittää Kahilanniemen ranta-alueen eli Valto Käkelän kadun länsipuolisen alueen asemakaavaa. Alueella sijaitsevat muun muassa sairaala-alueeseen kuuluvat kerrostalot, entinen lääkärien asuintalo ja rantasauna.

Voimassa olevan kaavan mukaan alueelle voi tehdä korkeitakin rakennuksia.

Maarit Pimiä

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju