Taistelun ympärille merkkipäivä

Puheenaihe on Venäjän sotaisuus. Paneelissa on nimitutkijoita. Draamakierroksella on uusi ohjaaja ja kaksi esitystä.

Lappeenrannan taistelun vuosipäivä kasvaa draamakierrosta suuremmaksi tapahtumaksi sunnuntaina. Järjestäjien tavoitteena on myös rakentaa päivästä vuosittainen merkkipäivä kaupunkiin. Syitä on muutama.

— Taistelu on historiallisesti yksi suurista teemoista Lappeenrannassa, mutta suhteellisen vähän tunnettu kaupunkilaisten keskuudessa, kansanperinteen tutkija ja yksi kierroksen tekijöistä Mikko Europaeus kertoo.

— Etelä-Karjalasta ja Kaakkois-Suomesta puuttuu Venäjä-keskustelun foorumi, joka käsittelee historian kautta avautuvia nykyhetken asioita. Tässä on nyt tarkoitus kokeilla, löytyykö sellaiselle kiinnostusta ja tarvetta.

 

Taistelua käsitteleviä seminaareja ja muita tapahtumia on ollut jo aiemmin. Europaeuksen mukaan ne ovat etääntyneet lähtökohdasta eivätkä ole liittyneet historiaan ja Suomen linnoittamiseen Venäjän vallan aikana.

— Meillä on halua palauttaa 1700-lukua näkyville. Paneeliin esimerkiksi osallistuu nimekkäitä tutkijoita. Jospa siitä voisi kasvaa tapahtuma, jossa Lappeenranta saisi uuden mahdollisuuden keskustelufoorumiksi.

Paneelikeskustelun teema, sodan ja manööverien Venäjä, on juuri nyt erityisen ajankohtainen. Keskustelun tavoitteena on kytkeä sotatoimien merkitys Venäjän valtiolliseen kuvaan kautta historian, Europaeus sanoo.

 

Sodan ja hävityksen päivä. Onko se muistamisen arvoinen? Europaeuksen mukaan Lappeenrannan taistelun päivän tapahtumatarjonnan ei välttämättä tarvitse liittyä sotaan. Siitä aukeaa muitakin teemoja käsittelyyn.

— Se on ollut yhden tärkeän aikakauden alku, joka nykyisessä historiantutkimuksessa nähdään valoisana ja edistyksen aikana, Europaeus valottaa muita mahdollisia käsittelykohteita.

Lappeenrannan taistelu oli osa hattujen sotaa, jossa Ruotsi hyökkäsi Venäjää vastaan ja menetti alueita Turun rauhassa vuonna 1743. Venäjän hallinnassa ollut niin sanottu vanha Suomi laajeni rauhansopimuksessa.

 

Draamakierros Lappeenrannan taistelusta nähtiin vuosi sitten ensi kertaa. Harrastajavoimin esitetyn dramatisoinnin taistelutarinoista käsikirjoitti Aimo Vuorinen ja ohjasi Maria Fomin. Sen perusta on edelleen sama.

— Suurin muutos on, että kierroksen on ohjannut Johanna Juslin. Siinä on eri sävyjä ja uutta tulkintaa. On hauska ajatus, että ohjaaja vaihtuisi vuosittain. Siinä voisi tulla aina jotain uutta, Europaeus hahmottelee.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö