Täydet keskukset räjähdysherkkiä

Vastaanottokeskukset | Tiiviit asumisolosuhteet kuumentavat turvapaikanhakijoiden tunteita. Joutsenon vastaanottokeskuksen perjantaisen yhteenoton jälkeen keskuksen vartiointia on lisätty.

Vastaanottokeskusten ahtaus on aiheuttanut yllättävän vähän rähinöintejä. Täpötäysissä vastaanottokeskuksissa selkkausten riskit kuitenkin kasvavat, kertoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

– Asumisolosuhteet ovat keskuksissa rankemmat kuin ennen, kun oli väljempää. Riskit pitää tiedostaa, ja niihin pitää varautua.

Lisääntyneen hakijavirran takia turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan alkutoimia sekä päätöstä turvapaikasta pidempään kuin ennen. Sekin voi lisätä tunteiden kuumenemista, Kuuluvainen sanoo.

 

Joutsenon Konnunsuon vastaanottokeskuksessa puhkesi perjantaina rähinä, jossa 30 albaanimiestä yritti käydä käsiksi venäläismieheen. Venäläistä oltiin kuljettamassa pois toiseen keskukseen.

Kuuluvaisen mukaan samankaltaisia rähinöitä ei ole lähiaikoina kantautunut hänen tietoonsa. Hänestä on harmillista, että tällaista käy.

– Henkilöstö tekee paljon töitä nyt muutenkin. Tällaisesta tulee turhaa lisähäslinkiä, ja nämä ovat koko yhteisölle hankalia.

Kuuluvainen on pahoillaan siitä, ettei osalle Joutsenon albaanimiehistä ole voitu vielä osoittaa toista yksikköä, jotta heidät saataisiin hajautettua.

 

Kiristyneen tunnelman takia Kuuluvainen neuvoo vastaanottokeskusten henkilökuntaa tarkkailemaan entistä tarkemmin paikan yleistä ilmapiiriä. Tarvittaessa vartiointia voidaan lisätä.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa on selkkauksen jälkeen lisätty päiväaikaista vartiointia.

– Tilanne vaikuttaa aika räjähdysherkältä, kertoo keskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Kähkösen mukaan tapaus oli vastaanottokeskuksella ensimmäinen, kun jokin kansallisuus hyökkäsi isolla joukolla toisen kansallisuuden edustajan kimppuun.

Kuuluvainen ei osaa nostaa esiin tiettyjä kansallisuuksia, joiden välillä ristiriitoja yleisesti syntyisi. Hänestä rähinät ovat enemmän tilannesidonnaisia ja arkipäivän ahtaaseen elämiseen liittyviä.

Joutsenon rähinän kaltaisia joukkoilmiöitä on kuitenkin olemassa. Samanmielisten ryhmä haluaa osoittaa rähinällä kantansa asioihin, sanoo Kuuluvainen.

Maahanmuuttovirasto työskentelee kiivaasti uusien vastaanottokeskusten perustamiseksi. Tällä hetkellä keskuksia on 25.

– Meidän pitäisi saada luotua lähiaikoina 2?500 uutta asiakaspaikkaa. Aikataulut varmistuvat syyskuun aikana, Kuuluvainen sanoo.

Tällä hetkellä kaikkien keskusten hätämajoituspaikatkin ovat jo käytössä.

Muun muassa Helsingin Koskelan sairaala-alueelle avataan tiistaina uusi tilapäinen vastaanottokeskus, kertoi Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto maanantaina tiedotteessaan.

Syyskuun alkuun mennessä sinne saadaan majoituspaikat 240 turvapaikanhakijalle.

 

Kähkönen arvioi, että Konnunsuon tilanne helpottuu syksyn mittaan, kun eri puolille maata saadaan avattua neljä tai viisi uutta vastaanottokeskusta.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijat viettävät Joutsenon vastaanottokeskuksessa yli kuusi kuukautta. Viime vuonna he siirtyivät odottamaan päätöstä muihin keskuksiin neljässä-kuudessa kuukaudessa.

– Jatkossa täällä vietetty aika voi venyä vuoteenkin.

Riskit pitää tiedostaa, ja niihin pitää olla varautunut.   Jorma Kuuluvainen

 

Ennätysmäärä maahanmuuttajia

Konnunsuon vastaanottokeskuksessa asuu tällä hetkellä 400 maahanmuuttajaa. Keskus on mitoitettu 300 henkilölle.

Viime vuonna Suomesta anoi turvapaikkaa 3?651 hakijaa.

Tänä vuonna heitä on ollut elokuuhun mennessä jo 4?848.

Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita arvioidaan saapuvan Suomeen yhteensä 15?000.

Lisärahoitusta tarvitaan

Lisätalousarvioon on esitetty 10 miljoonan euron lisämäärärahaa uusien keskusten perustamiseksi.

Aiemmin Maahanmuuttovirasto on saanut toimintaan jo 19,5 miljoonaa.

Uusimman talousarvion mukaan turvapaikanhakijoiden korvausten piiriin kuuluisi vuosina 2016-2019 yhteensä jopa 13?700 henkilöä. Se tarkoittaisi noin 22,8 miljoonan lisärahoitustarvetta vuonna 2016.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen | Pia Vainikka