Työntekijä urkki satoja potilastietoja

Tietosuoja | Eksoten kesätyöntekijä tarkasteli aiheettomasti yli 500 potilaan tietoja. Paljastunut urkintatapaus on poikkeuksellisen laaja.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) määräaikainen toimistotyöntekijä katsoi luvatta yli 500 potilaan tietoja kevään ja kesän aikana. Kesätyöntekijä ei tarvinnut kyseisten potilaiden tietoja työtehtävissään.

Eksoten hallinto- ja henkilöstöjohtajan Keijo Siiskosen mukaan tapaus on luonteeltaan hyvin poikkeuksellinen. Eksote on purkanut työntekijän työsuhteen ja tekee asiasta tutkintapyynnön poliisille.

 

Urkinta paljastui potilaan tekemän selvityspyynnön myötä.

— En tiedä, oliko potilaalla jokin epäilys. Selvisi, että kesätyöntekijämme oli katsonut hänen tietojaan luvattomasti. Vastaavia selvityspyyntöjä tuli vielä lisääkin, Siiskonen kertoo.

Kun työntekijän lokitietoja katsottiin, tapauksen laajuus paljastui. Toimistotyöntekijä kutsuttiin kuulemistilaisuuteen. Siiskosen mukaan hän ei kuitenkaan osannut kertoa selkeää syytä teolleen.

Eksote tiedotti asiasta kirjeitse urkinnan uhreille. Keskiviikkona kirjeen saanut nainen kertoo ottaneensa jo yhteyttä asianajajaan.

— Kirjeen saatuani mietin monta tuntia, kuka voi olla kyseessä ja mikä on motiivi. Vasta asianajajalta sain tietää, että uhreja on satoja enkä luultavasti ole tekijälle tuttu.

 

Työsuhteen alkaessa kaikki Eksoten työntekijät allekirjoittavat sitoumuksen, jossa kerrotaan potilastietojen olevan salassa pidettäviä. Myös urkintaan syyllistynyt työntekijä kävi sitoumuksen sisällön läpi esimiehensä kanssa ja kuittasi asiakirjan.

— Hän on varmasti tiennyt, ettei tietoja saa katsoa ilman perustetta. Jostain syystä hän on suhtautunut asiaan välinpitämättömästi, Siiskonen sanoo.

Eksote tarkkailee potilastietojen katselua normaalisti neljästi vuodessa. Rutiinitarkastuksissa selvitetään satunnaisista potilastiedoista, ketkä kaikki ovat niitä katsoneet.

 

Tietosuojavaltuutetun toimistoon tulee kerran viikossa yhteydenotto, joka koskee potilastietojen urkintaa. Eksotella urkintatapauksia käy ilmi yksittäisiä vuodessa.

— Aiemmin tänä vuonna yksi työntekijä oli luvattomasti tarkistanut osoitetiedon. Yleensä tapaukset ovat pienimuotoisia ja inhimillisiä, vaikkakaan eivät hyväksyttäviä, Siiskonen sanoo.

Hänen mukaan urkintojen estäminen olisi hankalaa. Henkilöllä, joka tarvitsee tietoja työnsä tekemiseksi, täytyy olla pääsy tietoihin.

— Pääsyä on hankala lähteä rajoittamaan. Se ei ole tarkoituksenmukaistakaan, koska lähtökohtaisesti ihmisiin voi luottaa.

 

Uteliaisuus ei riitä syyksi

– Vain terveydenhuollon ammattihenkilö saa tarkastella potilastietoja.

– Hänellä on oltava voimassa oleva hoitosuhde potilaaseen, jonka tietoja hän katsoo.

– Ammattitaidon kehittäminen tai uteliaisuus eivät oikeuta katsomaan potilastietoja.

Lähde: Tehy

Kirjoittaja:
Mira Mannersola