Vuoden kylä historian armosta

Savitaipale | Partakosken rikas menneisyys innostaa toimijoita. Vuoden kylän arvonimi on tulosta pitkäjänteisyydestä.

Etelä-Karjalan vuoden kyläksi valittu Savitaipaleen Partakoski painii omassa sarjassaan. Mistään muualta maakunnasta ei löydy yhtä pientä paikkaa, jolla olisi yhtä rikas menneisyys.

Partakoskella on sodittu, sitä on linnoitettu ja eri aikojen ihmiset ovat todenneet sen erinomaiseksi asuinpaikaksi. Historian kerrostumia löytyy kaikkien aikakausien ystäville.

— Jos ei historiallisia paikkoja olisi ollut, paljon olisi jäänyt tekemättä, kylän keskeisiin puuhamiehiin kuuluva Tuomo Mäkelä tunnustaa.

 

Paljosta saadaan kiittää myös ihmisten aktiivisuutta. Vaikka Partakoskella on vain noin 50 vakituista asukasta, nämä tarttuvat toimeen liikoja miettimättä. Apua ja tukea tulee alueen arviolta 500 kesäasukkaalta.

Joskus on kuulemma käynyt niinkin, että lupien ja rahoituksen perään on alettu kysellä vasta sitten, kun työ on jo tehty. Aina asioista on kuitenkin päästy kaikkia tyydyttävään neuvotteluratkaisuun.

— Ja jos rahat eivät riitä, niin kerätään lisää, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Rauno Alatalo tiivistää.

Kaikki kyläyhdistyksen hallituksessa puhaltavat yhteen hiileen, ja toiminnan esittelyä säestää jatkuva nauru ja leikinlasku. Yhdessä tekeminen on helppoa, kun kemiat toimivat ja kaikilla on samantapainen näkemys asioista.

 

Kyläyhdistyksen ensimmäinen voimannäyte oli katuvalojen saaminen kylän keskustaan sekä pysäköinti- ja laiturialueen laajentaminen. Sen jälkeen on uskallettu ryhtyä historiallisen saharakennuksen korjaukseen ja linnoitusalueen raivaamiseen.

Yhteistyö Metsähallituksen kanssa sujuu hyvin, ja Kärnäkosken linnoitusalueelle on saatu laavu, nuotiopaikka sekä opasteita. Tänä kesänä laavupolun varteen nousi uusi puuvaja ja vieraat saivat inva-tason käymälän.

Toisin kuin monissa muissa kylissä, Partakoskelle ei yritetä haalia lisää asukkaita. Kerran yritettiin, mutta projekti epäonnistui.

— Taloja ja tontteja ei ole tarjolla, Mäkelä toteaa.

Savitaipaleen kunta osti äskettäin laiturialueen, jonne voisi sijoittaa kuivan maan venepaikkoja. Sitä kautta ehkä sisämaan tonteillekin alkaisi löytyä kysyntää.

— Matka Lappeenrantaan ei ole kummoinen, kun kirkollekin on vain kymmenisen kilometriä, Alatalo huomauttaa.

 

Vaikka virtaa riittää, tulevaisuus hieman huolettaa. Kyläyhdistyksen saavutukset ovat pitkäjänteisen toiminnan tulosta, ja nuoria tarvittaisiin jatkamaan alkanutta työtä.

— Muuten jäljellä on vain köpöpappoja, Martti Valtonen varoittaa.

Jos rahat eivät riitä, niin kerätään lisää.

Rauno Alatalo

Partakoski

Sijaitsee Savitaipaleen kunnassa kapealla kannaksella Saimaan ja Kuolimon välissä.

Alueen nähtävyyksiä koskiluonto, Kärnäkosken linnoitus, lotjasatama ja kivinen holvisilta.

Nykyisiä palveluja kesäkauppa, ravintola ja venesatama.

Kyläyhdistys aloitti toimintansa 1980-luvulla ja rekisteröitiin vuonna 2002.

Partakoski valittiin Etelä-Karjalan vuoden kyläksi 2015.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen