Kesä tarjosi ilonaiheita yleisurheilussa

Alisa Vainion tietävät jo kaikki. Myös Simo Lipsanen ja Heidi Nokelainen nostivat selvästi tasoaan kauden aikana.

Kalle Sipiläinen

Eteläkarjalaisittain takana on hyvin sujunut yleisurheilukausi. Ilman isoja takaiskuja kävelijä Aku Partanen saa lähivuosina seurakseen muitakin arvokisaedustajia.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten nuori kestävyysjuoksija Alisa Vainio singahti ehdokkaista kauden puolivälin jälkeisillä suorituksillaan aivan omaan luokkaansa, mutta myös kolmiloikkaaja Simo Lipsanen ja Simpeleen Urheilijoiden keihäänheittäjä Heidi Nokelainen nostivat selvästi tasoaan kauden aikana.

Heidän takanaan Imatran Urheilijoiden kolmiloikkaajat Senni Salminen ja Arttu Tyysjärvi hyppäävät jo mitaleista Kalevan kisoissa, mutta kuuluvat vielä lupaavat nuoret -osastoon.

Maakunnan toisella puolella Savitaipaleen Urheilijoiden korkeushyppääjä Jesse Huttunen on kahden metrin ylittäjä ja nuorten SM-mitalisti, mutta Suomen miesten kärkeen on matkaa vielä 22 senttiä.

Nuorten SM-kisoissa piirin ykkösseuran LUM:n juniorit ottivat paljon mitaleja, mutta myös Imatran Urheilijoiden nuorista löytyi menestyjiä.

Toki nuorten sarjoista on vielä pitkä matka aikuisten tai edes vanhempien juniorien edustustehtäviin.

Oikealla tiellä ollaan kuitenkin.

 

Alisa Vainio harjoittelee numerolappu rinnassa

Kestävyysjuoksu. Syksyn puhutuimmaksi suomalaiseksi yleisurheilijaksi kohonnut ”ihmeteini” Alisa Vainio kilpailee paljon, eikä kausi taida olla kilpailujen suhteen vieläkään paketissa.

Luultavasti hän on liikkeellä sillä mielellä, että harjoituksesta saa enemmän irti, kun rintaan kiinnitetään numerolappu.

Keveästi askeltava 17-vuotias Vainio on treenannut tosimielellä kestävyysjuoksua vasta muutaman vuoden. Sinä aikana hän on onnistunut välttymään rasitusmurtumilta ja muilta kestävyysjuoksuharjoitteluun ominaisilta vammoilta.

Alkukautta varjostivat jonkinlaiset ongelmat elimistön kanssa. Takaiskut harjoittelussa voivat kuitenkin olla myös opettavia kokemuksia, jos ne vain osaa käsitellä oikein.

Naisten pitkät matkat tulivat Vainion ohjelmaan vasta tällä kaudella. Kalevan kisoissa hän juoksi ensi kerran 10 000 metriä, voitti heti kultaa tuloksella 32.58,17 ja alitti naisten EM-rajan reilulla 20 sekunnilla.

Olympiamaratonin tulosraja alittui myös ensiyrityksellä Joutsenossa, mutta arvokisamaratonille Vainio ei nuoren ikänsä vuoksi voi vielä osallistua. Olympialaisten 10 000 metrin tulosrajan alitus vaatisi puolestaan melkein 45 sekuntia nähtyä kovempaa menoa.

 

Simo Lipsanen osoitti kovia kilpailijan hermoja

Kolmiloikka. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen loikki kesän aikana useita kertoja yli 16 metriä, kahdesti liiassa myötätuulessa jopa reilusti yli.

Toinen niistä osui kesäkuussa Venäjällä käytyyn Eurooppa-cupin kisaan, jossa hän osoitti kilpailijan lahjojaan poimimalla kovia päänahkoja.

Lipsanen pysyi pitkään Suomen tilaston kärjessä, kunnes Ruotsi-ottelussa Tuomas Kaukolahti paransi roimasti omaa ennätystään, mutta Lipsasen pisin leiskautus oli tuulitulos.

Sallituissa oloissa syntyi kuitenkin sentillä kauden paras 16,18.

20-vuotiaan Lipsasen kausi jatkuu vielä lokakuun alussa Etelä-Koreassa käytävissä sotilaiden MM-kisoissa. Karsinnan hän hyppää tulevana sunnuntaina ja mahdollisen finaalin tiistaina.

Ensi kesän kolmiloikan arvokisarajat ovat haastavat. Kehityksen jatkuessa EM-raja 16,55 voi olla tavoitettavissa, mutta olympiaraja 16,90 vaatisi lähes SE-tulosta.

Lipsasen takana naapuriseura Imatran Urheilijoista ponnistaa myös lupaavia kolmiloikkaajia. Vuotta nuorempi Senni Salminen otti Kalevan kisoissa pronssia ja päätti kauden Suomen tilastonelosena. Kaksi vuotta nuorempi Arttu Tyysjärvi oli Kalevan kisoissa neljäs, mutta 15 metrin tasosta on vielä reilusti matkaa eteenpäin, vaikka hän onkin hyvällä uralla.

 

Heidi Nokelainen lähestyy 60 metrin kerhoa

keihäänheitto. Tänään 25 vuotta täyttävä Simpeleen Urheilijoiden Heidi Nokelainen ei vielä tällä kaudella aivan yltänyt 60 metriä heittäneiden suomalaisnaisten harvalukuiseen joukkoon.

Kotimaan tilaston kakkospaikan tuonut oma ennätys 59,86 rikkoo kuitenkin Rion olympialaisia edeltävien Amsterdamin EM-kisojen tulosrajan reilulla kahdella metrillä.

Nokelaisen pisimmät kaaret ajoittuivat loppukauteen. Hänen viime kauden parhaansa oli 57,28. Rautjärveläisen suosikkikilpailu on Joensuun Eliittikisat, jossa hän on heittänyt kauden parhaansa kahtena viime kesänä.

Olympiaraja on 62 metriä. Sen tällä kaudella ylitti ainoastaan Sanni Utriainen, joka sitten suli MM-areenalla.

Simo Lipsasen kaksoissiskolle Saara Lipsaselle kausi oli sen sijaan pettymys. Ennätys parani vain reilun metrin. Tulos 52,70 riittää Suomen tilastossa vasta seitsemänneksi.

Nokelaisen tavoin hieman jo vanhempiin urheilijoihin kuuluva Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantunen on hyvää kansallista tasoa keskimatkoilla.

Tällä kaudella hän juoksi suosikkimatkallaan 1 500 metrillä ennätyksensä 3.46,71. 26-vuotias Jantunen on kehittynyt hitaasti mutta varmasti, mutta isompaa loikkaa kaivattaisiin. EM-raja on 3.40,50, minkä tuntumaan ei painellut menneenä kesänä yksikään suomalainen.

 

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen