Louhokseen näkee kohta junasta

Lappeenranta. Parocin ja kalkkitehtaan massiivinen purkutyömaa avaa näkymiä ja tekee tilaa louhoksen laajenemiselle.

Anne Kotiharju

Lappeenrannassa puretaan kohta isoja tehtaita. Parocin kivivillatehdas hiljenee lopullisesti ensi huhtikuussa. Nordkalkin kalkkitehdas Parocin vieressä lopetti toimintansa viime vuoden keväällä. Kumpikin tehdas tekee tilaa laajenevalle Nordkalkin avolouhokselle.

Maisema kalkkikivilouhoksen ympärillä muuttuu lähivuosina. Tehtaiden purku avaa näkymiä. Louhos laajenee ja syvenee ja samalla tehdasalueen reunoilla olevat suuret läjitysalueet kasvavat leveyttä ja korkeutta.

Lappeenranta saanee samalla uuden, dramaattisen nähtävyyden.

-Kun Parocin tehtaat häipyvät edestä pois, junamatkustajat näkevät suoraan louhokseen. Siitä tulee nähtävyys, selvittää Nordkalkin tuotantojohtaja Harri Koivisto.

Karjalan rata kulkee pitkän matkaa tehdasalueen viertä ja melkein viistää jo nyt avolouhostakin. Suunnitelmissa avolouhos vielä laajenee nykyisestä 40 hehtaarista 47 hehtaariin. Samalla louhos syvenee nykyisestä 150 metristä 200 metriin. Tähän mennee 20 vuotta.

-Avolouhoksen laajeneminen alkaa kymmenen vuoden sisällä, ja ehkä jo siinä alkupäässä.

Kaivos laajenee kaivospiirin sisällä nykyisten Parocin ja kalkkitehtaan rakennusten paikalle sekä Myllymäenkadulle päin. Louhintaa voi laajentaa myös itään.

Paroc ilmoitti alkuviikosta aikaistavansa vuorivillatehtaan sulkemisen ensi huhtikuuhun. Sadalta henkilöltä loppuvat työt kahdeksan kuukautta aikaisemmin kuin mitä Paroc vuonna 2013 kertoi. Paroc toimii Nordkalkin tontilla, ja vuokrasopimus umpeutuu.

Parocin toimitusjohtajan Kari Lehtisen mukaan tehtaiden purkuaikataulu ei näillä näkymin aikaistu siitä, mitä 2013 sovittiin.

-Eli velvoitteemme on siivota tontti luovutuskuntoon kevääseen 2019 mennessä.

Purkukustannuksia on alustavasti haarukoitu, ja ne ovat Lehtisen mukaan miljoonaluokkaa.

-Osa tehtaan koneista on jo siirretty Ruotsiin uuteen käyttöön. Paljon on kuitenkin sellaista, mitä ei voi uusiokäyttää.

Lehtisen mukaan Parocin tavoitteena on purkaa kaikki rakennuksensa. Myllymäenkadun päässä on kevyehköjä varastorakennelmia.

Harri Koivisto toteaa, että Parocin rakennusten alla on erittäin hyvä kalkkikiviesiintymä. Se halutaan hyödyntää.

-Eikä Nordkalkilla ole käyttöä esimerkiksi Parocin konttorirakennukselle.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki kertoo, että kaupunki uusii parhaillaan alueen asemakaavaa. Samalla selvitetään rakennusten kulttuuri- ja teollisuushistoriallista arvoa. Museo on korostanut muun muassa konttorirakennuksen säilyttämisen selvittämistä.

-On hyvä, että alue ja rakennukset inventoidaan ennen niiden purkamista, sanoo Jouhki.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju