Luumäellä ei innostuttu valtuuston pienentämisestä

Luumäki. Uuden kuntalain mukaan alle 5 000 asukkaan kunnassa valtuuston vähimmäiskooksi riittää 13 paikkaa.

Matti Saarela

Luumäen kunnanvaltuuston seminaarissa on kunnanjohtaja Anne Ukkosen mukaan puhuttu valtuuston tulevasta paikkaluvusta. Ehkä eniten kunnan luottamushenkilöitä on hänen mukaansa puhuttanut kunnanvaltuutettujen määrä.

-Uuden kuntalain mukaan alle 5?000 asukkaan kunnassa valtuustoon pitää valita vähintään 13 valtuutettua, Ukkonen kertoo.

Uusi kuntien hallintoa ja vaaleja koskeva lainsäädäntö tulee voimaan vaiheittain 1. kesäkuuta 2017 mennessä. Silloin alkaa vuoden 2017 huhtikuun kuntavaaleissa valitun uuden valtuuston toimikausi.

Valtuutettujen määrä riippuu kunnan asukasluvusta. Luumäellä on nyt noin 4 900 asukasta. Vanhan kuntalain mukaan Luumäellä kunnanvaltuustoon on pitänyt valita 27 valtuutettua.

Uuden kuntalain mukaan alle 5 000 asukkaan kunnassa vähempikin riittää, mutta kunta voi itse päättää lain minimivaatimusta suuremmasta paikkaluvusta.

Ukkosen mukaan Luumäen kunnanvaltuuston seminaareissa valtuutettujen määrän radikaali vähentäminen ei saa kannatusta. Nykyisen paikkaluvun puolesta puhuu ainakin se, että myös kunnan pienet kyläyhteisöt saavat todennäköisemmin vaaleissa oman alueensa edustajan valtuustoon.

-Olemme pohtineet myös sitä, miten lautakunnat jatkossa muodostetaan. Jos tässä päädytään valiokuntamalliin, jossa kaikki lautakuntien jäsenet ovat joko kunnanvaltuutettuja tai varavaltuutettuja, tarvitaan suurehko valtuusto, Ukkonen kertoo vaihtoehdoista.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela