Categories
Artikkelit

Nuoret soittajat uudistavat orkesteria

Lappeenranta. Kolmannes Lappeenrannan kaupunginorkesterin soittajista on parin vuoden sisällä vaihtunut. Viulisti Linnea Hurttia pitää arvossa hyvää työilmapiiriä.

Riina Nokso-Koivisto

Viulisti Linnea Hurttialla on tulevasta syksystä mukava kutina. Turusta Lappeenrantaan muuttanut kaupunginorkesterin ykkösviulisti on kotiutunut perheensä kanssa Rakuunamäelle ja huomannut pikkukaupungin edut. Niin äidin työpaikka, lapsen päiväkoti kuin upeat järvimaisemat ovat vain kävelymatkan päässä.

Myös kaupungin pientä orkesteria kohtaan Hurttialla on kovat odotukset.

Kaupunginorkesteri on parin viime vuoden aikana uudistunut merkittävästi, sillä noin kolmasosa soittajistosta on vaihtunut. Riveihin on liittynyt paljon uusia, nuoria soittajia.

— Näin iso määrä uusia ihmisiä vaikuttaa väistämättä orkesterin ilmapiiriin ja siihen tapaan, miten työskennellään, Linnea Hurttia arvioi.

 

Orkesterin yhteydessä puhutaan usein resurssien riittävyydestä tai kysellään taiteellisen johtajan näkemyksiä ohjelmistosta.

Hurttian mielestä soittajan näkökulmasta kaikkein tärkeintä on kuitenkin työyhteisön ilmapiiri. Kapellimestarit vaihtuvat, mutta orkesteri tekee yhdessä töitä viikosta toiseen.

— Jos ryhmäpsykologia ei toimi, eikä orkesterilaisilla synkkaa, mistään ei oikein tule mitään. Tarvitaan myönteistä ilmapiiriä, että soittaja uskaltaa avautua ja antaa kaikkensa.

Hurttia uskoo, että Lappeenrannassa ilmapiiri on muotoutumassa hyvään suuntaan. Hän aloitti orkesterin riveissä viime keväänä.

— Koen, että ilmassa on sellaista mukavaa odotusta, että nyt voidaan astua askel uuteen suuntaan.

Uutta suuntaa antaa myös tuleva taiteellinen johtaja, Vytautas Lukocius.

— Itse en ole vielä työskennellyt hänen kanssaan, mutta odotan sitä mielenkiinnolla, Hurttia sanoo.

 

Lappeenrannan kaupunginorkesteri avaa torstaina syyskautensa nimekkään solistin, pianisti Antti Siiralan, kanssa. Ohjelmistossa on Mozartia ja Mahleria.

Syyskauden suurin satsaus on ensi viikolla kuultava Sibeliuksen kuudes sinfonia, jota Lappeenrannan pienellä orkesterilla ei ole yleensä mahdollisuutta esittää. Sibeliusta varten kootaan poikkeuksellisen iso, avustajilla vahvistettu Saimaa Sinfonietta. Solistina soittaa viulisti Petteri Iivonen, ja orkesteria johtaa Vytautas Lukocius.

Henkilökohtaisesti Hurttia odottaa silti eniten marraskuista konserttia Barokataan Kehruuhuoneella, jossa solisteina soittavat orkesterin omat muusikot.

— Vaikka barokki ei ole orkesterin keskeisintä repertoaaria, tällaiselle pienelle orkesterille se on juuri sopivaa. Tietenkin on myös kiva päästä soittamaan sooloa.

Hän antaa arvoa myös kevyen musiikin konserteille. Lokakuussa orkesterin solistiksi Lappeenranta-saliin saapuu Diandra. Kehruuhuoneella orkesteri esittää Unto Monosen, Toivo Kärjen ja Tapio Rautavaaran sävelmiä.

Klassisen koulutuksen saanut soittaja on valmis menemään mukavuusalueensa ulkopuolelle etenkin, kun monipuolinen ohjelmisto palvelee yleisöä.

— Sehän orkesterin ydintehtävä on. Jakaa lappeenrantalaisen yleisön kanssa musiikin tekemisen ja kokemisen iloa.

 

Mozart ja Mahler kohtaavat -konsertti to 3.9. Lappeenranta-salissa klo 19.

Linnea Hurttia

Ikä: 31

Perhe: Mies, alttoviulisti Ivan Podyachev ja 3-vuotias Onni

Koulutus: Musiikin maisteri sekä Sibelius-Akatemiasta että Hannoverin musiikkikorkeakoulusta

Harrastukset: Lukeminen, jooga, origamit

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto