Opas lähtee Salpalinjalle

Mauno Siren ja kumppanit ovat valmiit kertomaan puolustuslinjan salaisuuksista niistä kiinnostuneille.

Mauno Siren on asunut Salpalinjan kupeessa suurimman osan elämästään. Hän muutti vuoden vanhana Lappeenrannan Rutolaan. Hänen silloisen ja nykyisen kotitalonsa vierestä löytyy edustava näyte idän uhkaa torjuneesta puolustuslinjasta, jolla ei koskaan sodittu.

Kiviset panssariesteet tulivat Sirenille lapsuudessa tutuiksi. Polkupyörällä ajaminen kiviesteiden läpi jätti muistijäljet polviin.

Näkyvillä olleesta puolustuslinjasta ei hänen muistinsa mukaan puhuttu lapsuudessa sen kummemmin kuin todettiin sen olevan Salpalinja.

Sirenin Salpalinja-harrastus muuttui perinpohjaiseksi, kun ammattisotilaana toiminut veli kartoitti puolustuslinjaa.

– Velimiehen kautta kiinnostuin tutkimaan syvällisemmin. Järjestin kyläläisille ensimmäisen opastuksen jo vuonna 1987.

Siren esitteli koulun takana olevan mäen luolastoa. Luolan suuaukko on yksi Salpalinjan kuvatuimpia kohteita.

Rutolantien ja Munterontien risteyksessä näkyy Sirenin mukaan ennen talvisotaa ja sekä välirauhan ja jatkosodan aikana rakennettuja kiviesteitä.

 

Salpalinja nousi päivänvaloon, kun nyt eläkkeellä oleva maaseutusihteeri Terttu Kivinen käynnisti Salpalinja-projekteja. Näin haluttiin tehdä puolustuslinjaa tunnetuksi sekä edistää matkailua.

Sirenin mukaan jo aivan alussa todettiin, että Salpalinjalle pitää kouluttaa asiaan perehtyneitä oppaita.

Sirenin osallistui useiden muiden mukana opaskoulutukseen. Hänen lisäkseen osalla koulutettavista oli hyvät pohjatiedot, mutta silti hän pitää koulutusta aivan välttämättömänä. Hän arvioi nyt saaneensa parhaat mahdolliset tiedot Salpalinjasta.

– Saimme runsaasti täydentävää ja syventävää tietoa. Sillä on myös merkitystä, että opas on koulutettu.

 

Salpalinjan oppaat ovat hiljattain perustaneet yhdistyksen, jota Siren johtaa. Alussa hiotaan toimintaa ensi kesää varten, mutta opastuksia on jo nyt.

– Asiakas saa juuri sellaista opastusta mitä haluaa ja siellä missä haluaa. Opastus järjestetään vaikka tässä Rutolantien ja Munterontien risteyksessä, toimistossa pöydän ääressä tai metsässä.

 

Parhaillaan tehdään Salpalinja-oppaiden verkkosivuja. Siellä oppaat esitellään omine vahvuuksineen. Siren opastaa vain suomeksi, mutta opastusta saa myös englanniksi ja venäjäksi.

Siren kertoo, että opastus järjestyy vähintään viikon varoitusajalla.

 

Salpalinjan oppaat

 

Salpalinjan oppaat ry. rekisteröitiin kesäkuussa.

Siinä on lähes 30 jäsentä, joista yli puolet Lappeenrannasta.

Yhdistys perustettiin, koska Etelä-Karjalassa ei ollut Salpalinja-aiheista organisaatiota.

Yhdistys syventää Salpalinja-oppaiden osaamista.

Salpalinja-oppaista saa lisätietoa Mauno Sireniltä ([email protected] tai puh. 0400 889 057) tai Elina Lyijyseltä ([email protected] tai puh. 040 756 9427).

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen