Tekniset viat työllistävät eniten

Vapaaehtoistyö | Vuoksen vesistöalueen vapaaehtoiset järvi- ja meripelastajat kokoontuvat Lappeenrannassa.

Lappeenrannan lähivesiä valvovat pelastajat lähtevät liikkeelle keskimäärin 48 kertaa kaudessa.

— Tehtävien määrät ovat pikkuhiljaa nousemaan päin, kertoo Vesa Kettunen, Suomen Meripelastusseura Etelä-Saimaan puheenjohtaja.

Poliisi luopui Lappeenrannan satamassa kelluneesta poliisiveneestä kesäkuussa 2014. Poliisivalvonnan puute ei ole dramaattisesti vaikuttanut pelastustehtävien määrään, kertoo koulutusvastaava Toni Kolhonen

Suurin osa Lappeenrantaa ympäröivillä vesillä tapahtuvista pelastustehtävistä liittyy ajokkien teknisiin vikoihin. Kun matkanteko toppaa, yleisin syy löytyy moottoririkosta. Vapaaehtoisten pelastajien tehtävälistaa täyttävät myös karilleajot ja sairaankuljetusten avustamiset.

— Alkoholi ei näyttele näissä onnettomuuksissa kovinkaan isoa osaa.

 

Osaltaan pelastajien tehtävämäärää kasvattaa myös veneilytaitojen ruostuminen. Kun saatavilla on jos jonkinlaista teknistä apuvälinettä, osa kippareista luottaa niihin liikaakin.

— Apuvälineiden olemassaolo madaltaa kynnystä lähteä veneilemään, vaikkei hallitsisikaan karttanavigoinnin ja kompassin käyttötaitoa, Kettunen sanoo.

Kun aurinkoinen keli ja vesillelähtö alkavat houkuttaa, myös varusteiden ja polttoaineen tarkistaminen saattavat  unohtua.

Pinteeseen joutuneen veneen hinaaminen lähimpään turvasatamaan on maksullista. Eri alukset tuntiveloittavat erilaisia taksoja. Lappeenrannan seudulla tuntitaksa on tällä hetkellä 140 euroa. Pelastustehtävään kuluu yleensä useampi tunti.

 

Vuoksen vesistöalueen vapaaehtoiset järvi- ja meripelastajat kokoontuvat lauantaina Lappeenrannassa.

Tapahtumaan saapui yli neljäkymmentä osallistujaa ja viisi pelastusalusta, kahdeksasta yhdistyksestä. Vuoksen vesistöalueen järvi- ja meripelastajiin kuuluu kaikkiaan 11 yhdistystä.

Yrjö Pylvänäinen edusti Puulan alueen järvipelastajia. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä kymmenkunta vuotta.

— Esimerkki turhasta tehtävästä on vaikkapa sellainen, että aurinkoinen loppukesän päivä on houkuttanut lähtemään vesille ilman karttaa. Ja sitten meille soitetaan että nyt on eksytty.

 

Ja sitten meille soitetaan että nyt on eksytty.

Yrjö Pylvänäinen

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen