Tennishallilla on talousvaikeuksia

Liikuntainvestointi.  Kaupungin osin omistama uusi tennishalliyhtiö pyysi jälleen kesällä lainanlykkäystä.

Outi Salovaara

Lappeenrannan Huhtiniemessä elokuussa 2013 toimintansa aloittaneella tennishalliyhtiöllä on talousvaikeuksia. Lappeenrannan Tennishalli -yhtiö joutui jälleen kesällä pyytämään lainoittajapankiltaan maksulykkäystä.

Ongelmia tuottaa syyskuussa maksuun tuleva 11 000 euron kiinteistövero, josta yhtiön oli vaikea selvitä myös viime vuonna. Halliyhtiön puheenjohtajan Reijo Kolehmaisen mukaan tänä vuonna taloustilanne on kuitenkin hieman viime vuotista parempi.

Kaupungin osin omistaman yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 58 000 euroa. Tappio oli 16 000 euroa, mikä oli vähemmän kuin vuonna 2013. Kolehmaisen mukaan yhtiö tekee tappiota vielä tänä vuonna, mutta tuloksen pitäisi olla voitollinen 2016.

Kun uusi tennishalli päätettiin rakentaa 2012, sen laskettiin olevan kannattava alusta pitäen. Kolehmaisen mukaan tappio on aiheutunut lähinnä odotettua kalliimmasta halli-investoinnista ja pienemmästä pelaajamäärästä.

Alun perin tennishallin piti valmistua 443 000 euron pankkilainalla, mutta velkaa oli viime vuoden lopulla lähes 540 000 euroa.

Noin miljoona euroa maksanut halli rahoitettiin pankkilainan ohella valtiolta saadulla avustuksella sekä kaupungin 300 000 euron sijoituksella.

Talouttaan kohentaakseen halliyhtiö nosti elokuun alussa hallista perittävää vuokraa. Vuokralainen on halliyhtiön pääomistaja, Lappeenrannan Urheilutalo -yhtiö. Sen liikevaihto oli viime vuonna 86 000 euroa ja tulos tappiolla reilut 8 300 euroa.

Urheilutalo-yhtiön pääomistaja on Lappeenrannan tennisseura.

— Urheilutalo-yhtiö joutuu reagoimaan kohonneeseen vuokraan. Sen on joko nostettava käyttöastetta tai muuta tuottoa tai sitten nostettava hintoja, sanoo myös Urheilutalo-yhtiön hallituksessa istuva Kolehmainen.

Kaupunki halusi vuosien ajan tennisharrastajat pois nykyisin Kehruuhuoneena tunnetusta Linnoituksen urheilutalosta, johon kaupunki kaipasi laajempaa joukkoa palvelevaa toimintaa. Tennisharrastajat hallitsivat urheilutaloa vuosikymmenet ilmaiseksi tilojen ylläpitoa vastaan.

Muutto onnistui, kun tennisharrastajille luvattiin uusi halli, jonka yhdeksi rahoittajaksi kaupunki lupautui.

Lappeenrannan Tennishalli Oy:n osakkaat

Lappeenrannan Urheilutalo Oy, 52,7 prosenttia.

Lappeenrannan kaupunki, 38,6 prosenttia.

Lappeenrannan tennisseura 8,7 prosenttia.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara