The Switch kulkee myötätuulessa

Tuulivoima. Vuosi sitten suuri japanilaisyritys osti suomalaisen tuulivoimayhtiön. Omistajavaihdoksen myötä The Switch sai leveämmät hartiat. Nyt tavoitteena on nelinkertaistaa 50 miljoonan vuosittainen liikevaihto.

Mari Lukkari

Tuulivoimayhtiö The Switchillä menee hyvin. Vuosi sitten japanilainen suuryritys Yaskawa osti sen siipiensä suojiin.

— Pääsimme kotiin, The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen kuvailee.

Yaskawa on 11 000 työntekijän vakavarainen suuryhtiö, joka juhlii tänä vuonna satavuotista taivaltaan. Se on alansa johtaja muun muassa robottiteknologiassa. The Switch on puolestaan pieni, 180 henkilöä työllistävä, sähkökoneita ja tehonmuokkaimia uusiutuvan energian ja meriteollisuuden sovelluksiin valmistava suomalaisyhtiö.

— Saimme leveämmät hartiat, lisää osaamista ja uskottavuutta kansainvälisillä markkinoilla, sekä pääsyn japanilaisille markkinoille, Mäkinen listaa.

Olennainen muutos on vakaudessa.

— Koskaan aiemmin emme ole tienneet tilauskantaamme näin kauas.

 

The Switchin henkilöstömäärä on pysynyt samana omistajavaihdoksen jälkeen. Irtisanomisiin ei ole ollut tarvetta, päinvastoin. Parhaillaan on haussa työntekijöitä myös Lappeenrannan tehtaalle, jossa on 50 työntekijää.

Yhtiöllä on Suomessa tehtaat Lappeenrannassa ja Vaasassa. Kolmas on Kiinassa. Lappeenrantaan keskittyy sähkökoneiden tuotekehitys- ja tutkimustyö, jossa Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on tärkeä rooli.

— Teemme yhteistyötä miltei päivittäin. Tutkimuksen ja erilaisten projektien saralla. Sieltä on saatu myös erittäin osaavaa henkilökuntaa, The Switchin paikallisjohtaja Matti Nikkinen kiittelee.

 

Tullivoimakomponentteja valmistavan yrityksen markkinat ovat ulkomailla. Lähes puolet liikevaihdosta tulee Kiinasta, loput Yhdysvalloista, Saksasta ja Tanskasta. Japanin markkinoilta on saatu ensimmäiset tilaukset ja niiltä odotetaan paljon.

Mutta Suomeen ei mene mitään. Syynä on Mäkisen mukaan valtion harjoittama energiapolitiikka.

— Suomi on tuulivoiman syrjäisin kolkka, kehitysmaa. Täällä yritetään tuilla tehdä biovoiman raaka-aineesta yhtä halpaa kuin tuuli ja rakennetaan ydinvoimalaa, jonka piti olla valmis jo vuonna 2009. Tänä aikana olisi rakennettu jo saman verran energiaa tuottavia tuulivoimaloita, jotka olisivat jo maksaneet itsensä takaisin.

Lappeenrannasta yhtiö ei silti halua luopua.

— Täällä on korvaamatonta tekniikan osaamista ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto on hyvä partneri meille.

 

Tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä tuulivoima on kovassa nosteessa. Siihen panostetaan vahvasti ympäri maailmaa, etenkin Kiinassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.

— Tämä on ollut paras vuosi aikoihin. Muuten on odotettavissa 4—5 prosentin vuosikasvua. Maailmalla siis, Suomessa mennään toiseen suuntaan, Mäkinen kertoo.

The Switchin vuosittainen liikevaihto on noin 50 miljoonaa euroa. Yaskawan tavoite on nelinkertaistaa bisnekset vuoteen 2025 mennessä, mikä tarkoittaisi 200 miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa.

— Se voisi tarkoittaa ainakin lisäprojekteja ja myös mahdollisia lisätyöpaikkoja.

Kirjoittaja:
Mari Lukkari