Venäläisten kato näivetti Grande Orchidéen

Lappeenranta. Muotitavaratalo perustettiin juuri, kun venäläisvirrat kääntyivät laskuun. Tiloihin yritetään etsiä uutta vuokralaista. Laplandia-marketit jatkavat ennallaan.

Timo Laitakari

Muotitavaratalo Grande Orchidéen toiminta päättyy Lappeenrannassa. Loppuunmyynti alkaa lauantaina. Lopullisesti ovet pannaan säppiin parin kolmen kuukauden kuluessa.

Asiasta kertoo liikettä pyörittävän Atma Traden omistaja ja toimitusjohtaja Mohamad Darwich. Liikkeen 14 työntekijälle tämä tarkoittaa potkuja.

Darwich kertoo, että syynä on maailmantalouden huono tilanne ja etenkin venäläisten ostosmatkailijoiden kato.

— Yritettiin sinnitellä viimeiseen asti. Tässä vaiheessa meillä ei ole enää mahdollisuutta jatkaa ja tehdä tappiota.

— Vielä pari kolme kuukautta sitten näytti, että asiat tasaantuvat, ja ruplan kurssikin oli vakiintunut. Sitten tuli uusi ruplan romahdus.

 

Myös yhtiön Nuijamaalla ja Imatralla sijaitsevissa Laplandia-marketeissa on edessä kulukuuri. Henkilöstön määrä vähenee, mutta liikkeiden toiminta jatkuu muutoin ilman suuria muutoksia.

Yhtiön rahoitusasema on Darwichin mukaan yhä vakaa: konkurssia ei ole näköpiirissä.

Grande Orchidéehen venäläisten kato on iskenyt suhteessa vielä pahemmin kuin Laplandia-marketeihin. Orchidée myy laatua ja luksusta, eikä vähillä venäläismatkailijoilla ole siihen nyt varaa. Halpaan hintaan panostavissa Laplandia-marketeissa väkeä on riittänyt vähän paremmin.

Darwich kertoo, että Laplandia-marketeissa myynti on laskenut parin vuoden takaisesta huipusta kaksi kolmannesta.

— Grande Orchidéessa jo viime vuosi oli myynnillisesti katastrofi. Tämä vuosi on mennyt huonommin.

Yhtiön myymälät on paljolti suunnattu juuri venäläisille ostajille. Grande Orchidée avasi Lappeenrannan Myllymäkeen rakennetussa ylellisessä liiketalossaan marraskuussa 2013. Ostosmatkailun alamäki alkoi juuri samoihin aikoihin.

Jo viime vuodesta alkaen Grande Orchidéen konseptia on muutettu niin, että se tavoittaisi enemmän myös suomalaisia asiakkaita.

 

Atma Trade Oy

Perustettu 2003.

Yhtiöllä on Laplandia-market-halpatavaraliikkeet Imatralla ja Nuijamaalla sekä muotitavaraa myyvä Grande Orchidée Lappeenrannan Myllymäessä.

Liikevaihto 2014 oli 46,5 miljoonaa euroa. (55,0 milj. € vuonna 2013).

Liiketoiminnan tulos miinuksella 2,4 miljoonaa euroa (+2,4 milj. € vuonna 2013).

Yhtiön toimitusjohtaja ja omistaja on syyrialaistaustainen Mohamad Darwich.

Darwich aloitti yrittäjänuransa Lappeenrannassa kirpputoreilla 1990-luvulla.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari