Kappalaisen talosta tuli rovastin koti

Lauritsalalaiset Raili ja Jorma Taipale ovat eläneet pappilakulttuurin murroksen esilläolosta yksityiseen asumiseen.

Teksti Ilpo Leskinen, Kuvat Kai Skyttä

Rovasti Jorma Taipale ja hänen vaimonsa Raili ovat juurtuneet Lappeenrannan Lauritsalaan. He asuvat vuonna 1952 rakennetussa omakotitalossa, joka on alun perin kappalaisen virka-asunto ja Lauritsalan seurakunnan vanhimpia rakennuksia.

Sininen puutalo on heidän ylivoimaisesti pitkäaikaisin kotinsa. Pariskunta on asunut useissa kaakkoissuomalaisissa pappiloissa.

Taipaleet muuttivat taloon kolmen poikansa kanssa vuonna 1976, kun Virolahden kirkkoherrana toiminut Jorma Taipale tuli Lauritsalaan kappalaiseksi. Raili Taipale on ammatiltaan sairaanhoitaja.

Virolahden pappilassa oli yllin kyllin tilaa. Perheen poikien mielestä uusi koti oli pieni, vaikka asuinneliöitä oli 125 ja kellarikerros päälle.

-Pojat sanoivat puistossa ihmisille, että tulkaa katsomaan, miten pienessä talossa me asumme. Kun pojat olivat kotona, tilaa ei ollut liikaa, Raili Taipale muistelee.

Kun Lappeenrannan seurakuntayhtymä alkoi luopua kiinteistöistään 1980-luvun lopulla, Taipaleet  ostivat talon itselleen.

-Talo oli viihtyisä ja terveessä kunnossa, joten tähän oli hyvä jäädä, Jorma Taipale sanoo.

Alakerran neljä huonetta remontoitiin kolmeksi huoneeksi, ja ovet korvattiin väljillä oviaukoilla.

Pappi hyödynsi kotinsa remontin ammatissaan. Tuohon aikaan televisiossa pyöri Sana viikonvaihteeksi -ohjelmasarja. Jorma Taipale teki ohjelmaan yhden jakson, jossa sahasi ja laittoi lisäeristystä seiniin. Työn lomassa hän piti hartauden.

Taipaleet ovat kokeneet pappilakulttuurin murroksen julkisesta yksityiseen. Virolahdella perinteet olivat vielä voimissaan 1970-luvun alkupuolella.

-Pappilassa oli vanhan tavan mukaan vappuna avoimet ovet kaikille seurakuntalaisille. Pappilat olivat myös vieraiden majoituspaikkoja, Jorma Taipale kertoo.

Raili Taipale piti kerran pappilan tiloissa jopa sairaanhoitajan vastaanottoa lähialueen asukkaille.

Kappalaisvuosina Lauritsalassa Taipaleiden koti oli vielä puolijulkinen pappila. He järjestivät useina kesinä pihaseuroja.

Jorma Taipale toimi diakoniapappina, ja asiakkaat saattoivat poiketa asioimassa myös papin kotona. Kuuluisin taisi olla lauritsalalaisten aikoinaan hyvin tuntema Venku, harmiton alkoholisti, joka toi joskus kavereitaankin sielunhoitoon.

Kerran pappilan pihalta varastettiin Raili Taipaleen polkupyörä.  Hän kertoi asiasta Venkulle, joka lupasi tarkkailla ympäristöä ja etsiä pyörän. Huumori toimi molemmin puolin, joten Venku kysyi pappilan emännältä, onko värillä väliä.

Kerran Venku toi kaupan luota löytämänsä harmaan norjanhirvikoiran Taipaleille löytöpalkkion toivossa, kun luuli heidän koiransa karanneen. Hämmästys oli suuri, kun pappilan koira Isa oli ikkunassa vastassa.

Kun Taipaleet tulivat Lauritsalaan, virka-asuntoon muuttaminen oli itsestäänselvyys. Asunto oli osa palkkaa.

Samaan aikaan verottaja kohteli virka-asumista raskaalla kädellä. Nuoret papit alkoivat pyytää lupia asettua omiin asuntoihin. 1980-luvulla tehdyn palkkauslain uudistuksen jälkeen papille ei enää kuulunut virka-asuntoa.

Nyt eläkkeellä olevan pariskunnan päivä alkaa aamuseitsemältä. Tupakeittiössä juodaan aamukahvit ja kuunnellaan radiosta aamuhartaus ja uutiset. Sen jälkeen luetaan lehdet ja hoidetaan asioita verkossa, jos päivälle ei ole menoja.

Jorma Taipale on eläkepäivillään monessa mukana. Hän johtaa Lappeen kotiseutuyhdistystä ja toimii sotainvalidien veljespappina, Lions Club Kanavassa sekä Lappeen kirkkokuorossa. Lisäksi hän on satunnaisesti tuurannut pappeja kirkollisissa toimituksissa.

Entinen poikien makuuhuone yläkerrassa toimii nykyisin rovastin työhuoneena. Jorma Taipale kirjoittaa siellä puheitaan ja saarnojaan.

Viime vuodet työhuone on ollut erityisen kovassa käytössä, sillä Taipale oli keskeisesti mukana Lappeen seurakunnan 600-vuotisjuhlakirjan toimittamisessa.

Maatalossa kasvanut Raili Taipale pitää omakotitaloa parhaana tapana asua. Hän viihtyy 1?320 neliön tontilla piha- ja puutarhatöissä. Osa pihasta on toiminut myös milloin minkäkin lajin pelikenttänä.

Maisemaa hallitsee Lauritsalan kirkon takaseinä.

-Karu ja pelkistetty kirkko sopii teollisuusseurakuntaan. Kirkkosali on yhtä avointa tilaa, joten se on yhteisöllinen, kuten seurakuntakin, Jorma Taipale sanoo.

Taipaleet asuvat talossaan niin kauan kuin jaksavat. Tilaa on kahdelle ihmiselle sopivasti. Koti täyttyy, kun jälkikasvu tulee kylään.

-Lapset sanovat meille, että älkää muuttako täältä mihinkään. Tämä on lapsuuskoti pojille ja mummola viidelle lapsenlapselle, Raili Taipale sanoo.

Parasta Lauritsalassa

1 Kirkonkylämäisyys, kaupat ja palvelut ovat lähellä.

2 Kaupassa käynti on sosiaalinen tapahtuma.

3 Naapurusto ja monet lauritsalalaiset ovat tulleet tutuiksi.

Kotimme kolme kultaista sääntöä

1 | Koti on mummola, johon lapset ja lapsenlapset saavat tulla milloin vain.

2 | Vieraskoreus ei ole tärkein asia. Vieraat tulevat ajallaan, ja talo elää tavallaan.

3 | Arjessa vaalitaan perinteitä. Vieraiden kanssa lauletaan usein virsi.

Missä?

Lappeenrannan Lauritsalassa.

Mikä?

Entinen kappalaisen virka-asunto.

Ketkä?

Jorma ja Raili Taipale.

Miksi?

Taipaleet kotiutuivat virka-asuntoon niin hyvin, että  ostivat sen kodikseen.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen