Kornetissa säilyy kuulo

Lappeenranta. Rakuunasoittokunta on harjoitellut uusissa, hulppeissa tiloissaan jo pari kuukautta — yksinoikeudella.

Maaria Drake

Saksofonin lempeä ääni kohoaa kahdeksan metrin korkeuteen harjoitussalin kattoon. Tuhon tietä kuljen -tango taipuu Rakuunasoittokunnan käsissä kauniiksi balladiksi.

Orkesteri harjoittelee Maasotakoulun uuden rakennuksen Kornetin isossa harjoitussalissa. Vieressä on toinen, pienempi harjoitussali, jonne mahtuu harjoittelemaan puolikas kokoonpano.

 

Rakuunasoittokunta muutti Leirikentälle kesällä valmistuneeseen Kornettiin elokuun alussa. Sitä ennen puhallinorkesterin harjoitustilat olivat Rakuunamäellä.

— Siellä oli kyllä tilaa, mutta ne olivat varusmiesten tiloja eivätkä orkesterikäyttöön tarkoitettuja. Siellä oli katto niin lähellä, että meinasi mennä kuulo, sanoo soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Riku Huhtasalo.

Kornetin tilat on rakennettu nimenomaan soittokuntaa ajatellen. Akustiikka pelaa, nuottivarastoon mahtuu hyllyriveittäin materiaalia. Noin 30 hengen orkesterille on rakennuksessa 12 äänieristettyä harjoitteluhuonetta, joissa kussakin mahtuu treenaamaan kerrallaan kaksi muusikkoa.

Yhteisharjoitukset vedetään isossa tai pienessä harjoitussalissa. Aiemmin koko kokoonpanon piti roijata itsensä ja kamppeensa yhteisharjoituksiin joko Lappeenranta-saliin tai Imatralle.

 

Vaikka Kornetti on pääasiassa Rakuunasoittokunnan käytössä, se on kuitenkin monikäyttörakennus, joka soveltuu tarvittaessa muuhunkin Maasotakoulun käyttöön.

Esimerkiksi sotaharjoituksissa tuhatneliöiseen rakennukseen voidaan sijoittaa esikuntaa, Huhtasalo mainitsee.

Ulkopuolisia ei tiloihin päästetä harjoittelemaan.

Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Osmo Syrjänen. Rakennushanke kustansi noin 2,8 miljoonaa euroa.

 

Perjantaina puolet Rakuunasoittokunnasta matkustaa bussilla Tohmajärvelle esiintymään, toinen puoli taas Vekarajärvelle. Lauantaina koko porukka on keikalla Joensuussa.

Ensi viikon torstaina 8. lokakuuta Rakuunasoittokunta esiintyy Lapppeenranta-salissa yhdessä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa solistinaan Diandra.

 

Rakuunasoittokunta

Juuret ulottuvat 1600-luvun ratsuväen musiikkiperinteeseen.

Kotipaikka Lappeenranta.

Esiintyy pääasiassa Itä-Suomen sotilasläänin alueella.

34-henkiseksi mitoitetussa puhallinorkesterissa on avoinna muun muassa klarinetinsoittajan paikka.

Päällikkönä toimii musiikkimajuri Riku Huhtasalo ja kapellimestarina musiikkimajuri Petri Junna.

Kirjoittaja:
Maaria Drake