Categories
Artikkelit

Perheyritystä johdetaan jo kolmannessa polvessa

Imatra. Maalausliike E. Heiskanen sai maakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

Kaija Lankia

Maalausliike E. Heiskanen tekee hyvin näkyvää työtä. Tuoreimmat kohteet ovat Imatran Mansikkalan 14-kerroksiset kerrostalot, joiden julkisivusaneerauksen yritys hoiti. Lappeenrannassa Heiskasen työn jälkeä voi tarkastella vaikkapa kauppakeskus Ison-Kristiinan seinissä.

Kirkkoremontit ja kirkkojen maalaukset ovat olleet merkittävä työllistäjä.

— Olemme urakoineen yli 30 kirkkoremonttia, vaikkakaan ei niin monta kirkkoa. Joitain kohteita olemme tehneet useita kertoja — Joutsenon kirkon jo kolmesti, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Heiskanen.

Useampi kerta ei kieli huonosta työn jäljestä, vaan yhtiön 66 vuoden iästä. Vuosikymmenten mittaan korjaustarvetta tulee aina uudelleen.

Seurakunnissa imatralaisyrityksen työn jälki tunnetaan ja tunnustetaan.

— Mukava on huomata, että on saatu työ, vaikka tarjouksemme ei ole ollut kaikista halvin, toimitusjohtaja Saku Heiskanen sanoo.

 

Pekka Heiskanen on Saku Heiskasen setä. Pekka Heiskasen isä ja Saku Heiskasen isoisä Eero Heiskanen perusti maalausliikkeen vuonna 1949.

— Se toimi ensin meillä kotona Virasojalla, sitten Vuoksenniskalla ja vielä Sienimäellä ennen tätä paikkaa, Pekka Heiskanen kertoo yhtiön toimistossa Mansikkalassa.

Pekka Heiskanen ja hänen kaksi veljeään tarttuivat myös maalipensseliin. Myös heidän lapsilleen maalausfirma on ollut ainakin kesätyöpaikka. Pelkästään sukulaisilla ei kesäistä työvoiman tarvetta kuitenkaan paikattu, vaan moni imatralainen nuori rahoitti opintojaan Heiskasen leivissä.

— 1980-luvun lopulla palkkalistoilla oli parhaimmillaan 80 henkeä, Saku Heiskanen kertoo.

 

Valmiiden tuotteiden, kehittyneiden työmenetelmien ja aliurakoitsijoiden myötä työvoiman tarve on vähentynyt, eikä kesätöihin voi palkata enää ammattia osaamatonta. Vakituisia on nyt noin 20 henkeä, kausityöläiset mukaan lukien henkilökunnan keskivahvuus on 30:n korvilla.

E. Heiskanen on yhä vahvasti imatralainen ja eteläkarjalainen yritys.

— Jos teettää urakan meillä, voi olla varma, että työntekijöiden verot maksetaan Suomeen. Sillä on merkitystä ainakin julkisissa urakoissa, Saku Heiskanen sanoo.

 

Urakoita tilauskirjassa ei tällä hetkellä ole montakaan, mutta Heiskaset tietävät kokemuksesta, että huonoa aikaa seuraa aina ennen pitkää parempi — käänne voi olla nopeakin.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia