Categories
Artikkelit

Taidekierrokselle pankkiin

Lappeenranta. Osuuspankki hankkii eteläkarjalaisten taiteilijoiden teoksia.

Maaria Drake

Citykortteliin rakenteilla olevaan Etelä-Karjalan osuuspankin uuteen toimitaloon hankitaan taidetta prosenttiperiaatteella. Syyskuussa 2016 valmistuvan ja vuodenvaihteessa 2016—2017 avautuvan rakennuksen eri kerroksiin tulee Saimaa-aiheisia teoksia eteläkarjalaisilta taiteilijoilta.

Taidehankintojen kustannusarvio on noin 100 000 euroa, jolla hankitaan muun muassa maalauksia, keramiikkaa ja valokuvataidetta.

 

Prosenttiperiaatteen mukaan taide ja muotoilu on otettu mukaan jo rakennusvaiheessa, kertoo projektissa asiantuntijana mukana olevat läänintaiteilija Outi Turpeinen.

— Etelä-Karjalassa on innostuttu ilahduttavasti prosenttiperiaatteesta, hän sanoo viitaten osuuspankin lisäksi uuteen sairaalarakennukseen, jonne on niin ikään suunnitteilla Saimaa-aiheista taidetta.

 

Turpeinen kertoo prosenttiperiaatteen ajatuksen olevan se, että taiteeseen voi törmätä missä vain, vaikka sitten pankissa, eikä vain gallerioissa.

Esimerkiksi Riitta Talonpojan keramiikkateos tulee pankin sisääntuloaulaan, mistä se näkyy myös ulos jalankulkijoille.

Teokset on myös suunniteltu sijoitettavaksi pankkiin niin, että ne paitsi keventävät tilaa myös osaltaan viestivät siitä, mitä kussakin kerroksessa tapahtuu.

— Keramiikkateos koostuu pienistä osista, samoin kuin pankin asiakkaan omaisuuden voi ajatella koostuvan pienistä roposista, Talonpoika vertaa.

 

Uuden taiteen lisäksi osuuspankki hyödyntää uuden toimitalonsa sisustuksessa taidekokoelmaansa, johon kuuluu lähes parisataa teosta. Kokoelma on inventoitu viime kesänä yhdessä Etelä-Karjalan taidemuseon kanssa.

Kun rakennus on pystyssä ja taide sen sisällä, pankki järjestää uusissa tiloissaan avointen ovien päiviä ja taidekierroksia.

Kirjoittaja:
Maaria Drake