Vaikuttava bändi

Musiikki. 60 vuotta täyttävä Lappeenranta Big Band puhaltaa sunnuntain juhlakonsertissa kovalla kokoonpanolla. Bändillä on ollut iso merkitys monelle ammattimuusikolle.

Riina Nokso-Koivisto

Monia Lappeenrannassa varttuneita ammattimuusikoita yhdistää yksi asia: he ovat aikoinaan soittaneet Lappeenranta Big Bandissa. Kun bändi sunnuntaina juhlii 60-vuotista historiaansa, mukana on kovan luokan ammattilaisia.

Big Bandia johtaa juhlakonsertissa Johannes Salomaa, joka nuorena tunnettiin Lappeenrannassa paitsi soittajana myös harrastajanäyttelijänä. Salomaa lähti opiskelemaan muusikoksi ja työskentelee nykyisin Helsingissä ammattisaksofonistina, sovittajana sekä kapellimestarina.

Lappeenranta Big Bandilla oli Johannes Salomaan elämään suuri vaikutus.

— Sieltä oikeastaan löytyi minulle se oman soittamisen ydin. Lappeenranta Big Bandissa selvisi, että itselleni vaikuttavin ja puhuttelevin musiikki löytyy juuri big band- ja jazzmusiikista, Salomaa kertoo.

Leningrad Cowboysin kanssa maailmaa kiertänyt saksofonisti Esa Niiva arvioi, että Lappeenranta Big Bandilla oli myös hänen uraansa ratkaiseva vaikutus.

Bändin silloinen kapellimestari Olli Spännäri järjesti bändiläisille kursseja, joita saapuivat vetämään maan huippunimet.

Big bandissa nuori puhaltaja pääsi soittamaan mieleistään musiikkia, mikä kannusti treenaamaan tosissaan.

Lisäksi bändistä löytyi muita nuoria ja innostuneita soittajia, jotka ikään kuin sparrasivat toisiaan. Esa Niivalle tällainen soittokaveri oli muun muassa Mikko Mäkinen, joka soittaa ammattilaisena UMO Jazz Orchestran riveissä.

Bändin ilmapiiri kannusti Niivan mukaan myös improvisoimaan, eli ottamaan riskejä ja kestämään virheitä.

— Jos olisin soittanut vain tavallisissa puhallinorkestereissa, soittamiseen ei olisi ehkä syntynyt samanlaista kipinää.

 

Rumpali Tomi Salesvuo pääsi bändin junioritoimintaan mukaan soitettuaan vasta vähän aikaa rumpuja. Motivoivaa oli, että nuori poika otettiin heti vakavasti, ja hän pääsi junioribändin lisäksi varsinaisen big bandin keikoille. Niivan tavoin myös Salesvuo kiittää Olli Spännärin järjestämiä korkeatasoisia kursseja.

— Oli mielettömän tärkeää, että jo silloin aloittelijana sai tavata rytmimusiikin guruja.

Salesvuolle syntyi varhain tunne, että hän haluaa kehittyä soittajana pidemmälle. Kun nuori rumpali ryhtyi käymään soittotunneilla Helsingissä, Lappeenranta Big Band osoitti tukensa myös rahallisesti.

 

Trumpetisti Mikko Pettinen harmittelee, ettei pääse juhlakonserttiin. Pettinen soitti bändissä 11-vuotiaasta armeijaikäiseksi saakka.

— Lappeenranta Big Bandista sain innostuksen jazzmusiikkiin. Minulla on valtavasti mahtavia kokemuksia bändistä, UMO:n päätoiminen trumpetisti kertoo.

Pettinen muistelee lämmöllä bändin ulkomaanmatkoja. Hän oli mukana myös, kun Lappeenranta vei big bandien Suomen mestaruuden Imatran maineikkaissa kilpailuissa.

— Sain bändistä myös hyviä ystäviä, joiden kanssa olen vieläkin yhteyksissä.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto