Ari Santanen on kasvanut saipalaisuuteen

LAPPEENRANTA. SaiPan seuraavaksi päävalmentajaksi nimetty Ari Santanen lähtee rakentamaan vanhan kivijalan päälle. Hän vannoo taistelevan ja luistelevan jääkiekon nimeen.

Kalle Sipiläinen

Neljättä kauttaan SaiPaa valmentava Pekka Tirkkonen lähtee seurasta tämän kauden jälkeen. Uudeksi päävalmentajaksi nousee toinen SaiPan entinen kapteeni Ari Santanen. Tai ei nouse, vaan päävalmentajan natsat vain siirretään vaihtoaitiossa jo kahdeksatta vuotta apuvalmentajana toimivan Santasen kauluksiin.

Suuria muutoksia ei liene luvassa. Santasen mukaan joukkueen pelitapa rakentuu jo olemassa olevan kivijalan päälle tulevinakin vuosina, vaikka pelin evoluutiossa pitää tietenkin pysyä myös mukana.

— SaiPaan on iskostunut tietty peli-indentiteetti, johon minäkin olen kasvanut aika syvällisesti. Uskon nopeaan suunnanmuutospelaamiseen, taistelevaan, luistelevaan jääkiekkoon. Sitä tulemme myös tämän uuden tiimin kanssa jatkamaan ja kehittämään, Santanen kuvailee.

Porilaislähtöinen Santanen nimettiin eilen SaiPan seuraavaksi päävalmentajaksi kausille 2016—18. Maalivahtivalmentaja Janne Valtonen ja fysiikkavalmentaja Jussi Huhtala jatkavat tehtävissään. Uusina niminä valmennustiimiin liittyvät seuran A-nuorten valmentajat Tuomo Ropo ja Jouko Viljakainen.

Kaikkien sopimukset ovat kaksivuotisia.

— Tämä on hyvä jatkumo. Olemme tehneet yhdessä töitä tiiviisti jo useamman vuoden ajan. Tunnemme toisemme erittäin hyvin. Näen sen isona vahvuutena, kun uutta projektia lähdetään viemään eteenpäin, Santanen sanoo.

— Kaikki tietävät, mitä saipalainen jääkiekko tarkoittaa, mihin suuntaan sitä pitää viedä ja kehittää.

Seuraavaan valmennustiimiin tulee siis yksi jäsen nykyistä enemmän. Nykyaikaiseen jääkiekkovalmennukseen olennaisesti kuuluva videoleikkeiden tekeminen siirtyy Rovon harteille. Tähän asti leikkeiden kanssa on askarrellut urheilujohtaja Antti Tuomenoksa oman työnsä ohessa.

46-vuotias Santanen muistetaan SaiPan monivuotisena tehokkaana hyökkääjänä. Pukukopissa johtajatyypiksi kuvailtu Santanen siirtyi Porin Ässistä Lappeenrantaan jo 80—90-lukujen taitteessa.

Porilainen identiteetti on säilynyt, mutta saipalaisuuskin alkaa Santasen mukaan olla jo aika syvällä.

— 26 vuotta olen täällä ollut, suurimman osan siitä ajasta olen ollut SaiPan kanssa aika vahvasti tekemisissä.

Peliuransa Santanen päätti kolhujen saattelemana vuosituhannen vaihteessa. Viimeiseksi palvelukseksi jäi 19 ottelua kaudella 1999—2000.

— Peliuran jälkeen opiskelin ja olin katsomovalmentajana useamman vuoden, ja siinä vaiheessa kun Ari-Pekka Selin minut kakkosvalmentajaksi halusi, niin kyllä minulla jo silloin oli mielessä, että jos tähän leikkiin ryhdyn, niin katson tämän ihan loppuun asti. Eli jonain päivänä haluan olla myös päävalmentaja.

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen