Categories
Artikkelit

Kaikki palvelut ovat kaukana

Luumäki. Kunnanhallitus ei lämmennyt ajatukselle sijoittaa uusi vastaanottokeskus kuntaan.

Matti Saarela

Luumäen kunnanhallitus ei lämmennyt ajatukselle sijoittaa uusi vastaanottokeskus Luumäen motellin tiloihin. Maanantaina kokoontuneen kunnanhallituksen pöytäkirjaan kirjattiin päätös, jossa todetaan, että Luumäen kunta suhtautuu kriittisesti vastaanottokeskuksen perustamiseen.

Kantaansa kunnanhallitus perustelee muun muassa sillä, että kunnan mahdollisuudet tarjota tiloja vastaanottokeskukselle ovat rajalliset ja vastaanottokeskuksen tarvitsemat viranomaispalvelut kaukana.

Kunnanjohtaja Anne Ukkonen korostaa sitä, että Luumäki ei vastusta turvapaikanhakijoiden sijoittamista kuntaan.

-Meille kaikille on selvää, että hädänalaisia ihmisiä pitää auttaa.

Ukkosen mukaan kunnanhallituksessa korostettiin sitä, että asia selvitetään perusteellisesti.

-Vastaanottokeskukselle tiloja tarjonnut motelli sijaitsee ainakin vielä aivan Kuutostien varressa. Viranomaisten apu on täältä aika kaukana, jos vastaanottokeskusta vastaan hyökätään samalla tavalla kuin tapahtui Imatran Vuoksenhovissa, Ukkonen selvittää kunnanhallituksen kokouksessa asiasta käytyä keskustelua.

-Meiltä on viety täältä myös lähes kaikki valtion viranomaisten palvelut. Miten uusille ihmisille järjestetään nämä palvelut? Me emme myöskään vielä tiedä tarkasti, millaisia palveluja vastaanottokeskuksen asukkaat kunnalta haluavat ja tarvitsevat. Kun pitää sijoittaa suuri määrä uusia ihmisiä pieneen maalaiskuntaan, siitä aiheutuu varmasti omat pulmansa, Ukkonen selvittää kunnanhallituksen kriittistä linjaa asiassa.

Vastaanottokeskus on joka tapauksessa vaikea asia Luumäen kunnanhallituksen jäsenille. Siihen ei haluta ottaa julkisesti kantaa leimautumisen pelossa. Ainoa hallituksen jäsen, jonka Etelä-Saimaa tavoitti kokouksen jälkeen puhelimitse, oli kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Päivi Kärmeniemi (sd.).

-Viranomaisten asia on selvittää, ovatko vastaanottokeskukselle Luumäeltä tarjotut tilat sopivia tähän käyttöön. Kunnalla ei ole tarjota omia tiloja vastaanottokeskukselle, Kärmeniemi kommentoi.

Kärmeniemen mukaan kunnanhallitus suhtautui vastaanottokeskuksen tuloon kriittisesti, mutta myönteisessä mielessä.

Luumäen kunnanhallituksen kokous kesti peräti neljä tuntia. Ukkosen mukaan noin tunti kokousajasta meni kunnan investointiohjelman käsittelyyn. Kunnanhallitus tapasi kokouksessa myös valtuuston lokakuussa kunnan teknisen johtajan virkaan valitun Markus Moision.

Kirjoittaja:
Matti Saarela