Käräjien kynnys näyttää korkealta

Palkkakiista. Joutsenon ja Luumäen paloasemien sivutoimisten palomiesten palkkakiistassa ei ole edetty.

Matti Saarela

Lappeenrannan kaupunkia ei ole ainakaan toistaiseksi haastettu oikeuteen sopimuspalomiesten palkkakiistassa.

Kaupunki on saanut sivutoimisilta palomiehiltä 25 kirjelmää, joissa vaaditaan palkkasaatavia maksettaviksi. Viime viikolla kaupunki päätti, ettei varallaolosta syntyneitä palkkasaatavia ja ylityökorvauksia makseta.

Palkkasaataviaan korkeimman oikeuden (KKO) ennakkopäätökseen vedoten hakevat palomiehet eivät kommentoi asiaa. Luumäen paloasemalla työskentelevä Tony Hellsten vetoaa Luumäen ja Joutsenon sivutoimisten palomiesten yhdessä antamaan kirjalliseen kannanottoon. Siinä todetaan, etteivät palomiehet kommentoi asiaa mitenkään julkisuudessa.

-Asia etenee normaalin oikeuskäytännön mukaisesti ja seuraavaksi puolestamme asiasta tiedottaa edustajamme, sanotaan Hellstenin sähköpostitse lähettämässä kannanotossa.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen johto olisi halunnut lopettaa säästösyistä sivutoimisten palomiesten varallaolon kokonaan vuonna 2012. Pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhlen mukaan varallaoloajan palkoista syntynyt kiista olisi voitu välttää, jos varallaolosta olisi luovuttu.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella on toista sataa vakituisessa työssä olevaa pelastushenkilöä. Kukaan heistä ei ole esittänyt vaatimuksia varallaoloajan palkoista.

Suomen sopimuspalokuntien liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala otti kolme vuotta sitten muun muassa Etelä-Saimaan palstoilla voimakkaasti kantaa sivutoimisten palomiesten varallaolokorvausten säilyttämisen puolesta. Luumäen ja Joutsenon palomiesten vaatimukset varallaoloajan palkasta ja ylityökorvauksista eivät saa häneltä aivan yhtä varauksetonta kannatusta.

-Raha ei tule automaattisesti, vaan jokaisen palkkasaataviaan hakevan pitää viedä asiansa oikeuteen. Voi käydä myös niin, etteivät omat vaatimukset mene läpi, Kujala muistuttaa.

Joutsenon paloasemalla KKO:n päätös on palopäällikkö Arto Mäkelän mukaan aiheuttanut sen muutoksen, että kokopäivätyötä pelastuslaitokselle tekevän ryhmänjohtajan kaikki työaika on nyt aktiivista työaikaa.

Muita muutoksia ei sivutoimisten palomiesten pääasiallisesti hoitamilla paloasemilla ole työaikoihin tehty.

Kaksi oikeuden ennakkopäätöstä

Lappeenrannan kaupunki on saanut 25 vaadetta varallaoloajan maksamattomista palkoista paloasemien sivutoimisilta palomiehiltä.

Vaadittujen palkkasaatavien määrät vaihtelevat 28?170-182?965 euroon.

Palomiehet perustavat vaatimuksensa korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen KKO:2015:48.

Kirjoittaja:
Matti Saarela