Keskellä Kolmen pennin oopperaa

Teatteri. Lappeenrannan kaupunginteatterin ensimmäinen ison näyttämön musikaali Kolmen pennin ooppera kertoo 1920-luvun Lontoosta. Timo Sokuran mielestä se kertoo myös tämän päivän Suomesta.

Liisa Kukkola

Timo Sokura käveli viime maaliskuussa Helsingin keskustassa ja pähkäili tulevia töitänsä Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin johtajana. Hänen piti löytää musikaali, jonka ohjaisi ensimmäiseksi isolle näyttämölle.

Mielessä oli menestynyt englantilainen musikaali, jonka esitysoikeudet olivat kuitenkin kiven takana. Viulunsoittaja katollakin tuntui liian ilmeiseltä vaihtoehdolta.

-Oli sunnuntai, viikko ennen eduskuntavaaleja. Kävelin Kolmen sepän patsaalle, jonka ympäristössä oli näitä patsaaksi naamioituja hahmoja, jotka tekevät pienen liikkeen, jos heittää kolikon. Vähän matkan päässä oli romanialaisia kerjäläisiä pahvimukeineen. Ja heidän lähellään kokoomuslaiset kansanedustajaehdokkaat jakoivat sinivalkoisia esitteitä.

-Koin siinä paikassa valaistumisen: tajusin olevani keskellä Kolmen pennin oopperaa. Siksi se nähdään ensimmäisenä musikaalina Lappeenrannan uudessa kaupunginteatterissa, Sokura sanoo.

Kolmen pennin ooppera on toiselta nimeltään Kerjäläisooppera. Se on saksalaisten Bertol Brechtin ja Kurt Weilin yksi kuuluisimmasta teoksista ja varsin yhteiskunnallinen musiikkinäytelmä.

Lappeenrantalaiset ovat pysäytelleet uuden teatterinjohtajan kadulla tämän tästä, ja Kolmen pennin ooppera on ollut yksi puheenaiheista. Monet ovat kertoneet nähneensä musikaalin Lappeenrannassa 1970-luvulla ja haluavat nyt uusia kokemuksensa.

Tavallaan historia havisee myös Kolmen pennin oopperan yhdessä näyttelijässä. Rouva Peechumina näyttelee tamperelainen Pirkko Uitto, joka oli mukana myös edellisen uuden kaupunginteatterin näyttämön vihkiäisnäytelmässä 1980-luvulla.

Uiton lisäksi musikaalissa nähdään kaksi muutakin vierailijaa: Lappeenrannassa sekä kaupunginteatterissa viime talvena Mannerheim ja kettujen sota?-näytelmässä sekä kesäteatterin Albatrossi ja Heiskanen?-musikaalissa näytellyt ja laulanut Tatu Siivonen ja Heljä Heikkinen, joka valittiin Pollyn rooliin 25 hakeneen ja kahdeksan koe-esiintyneen joukosta.

-Nekin, jotka eivät ole nähneet musikaalia, saavat taatusti ahaa-elämyksiä, että tästäkö tämä biisi onkin tuttu, Siivonen sanoo.

Sokuran keväisestä valaistumisesta huolimatta Kolmen pennin oopperaa ei ole tuotu sen enempää Helsinkiin kuin Lappeenrantaankaan. Lontoon katunäkymä on kuitenkin thaihierontapaikkoineen varsin toisen näköinen kuin vajaat sata vuotta sitten.

-Musikaalin maailmankuva on aivan tästä päivästä. Aina ei tiedä, kumpi on suurempi rikollinen, poliisi vai varkaat, Sokura sanoo.

Tatu Siivonen

Helsinkiläinen freelancenäyttelijä, syntynyt Mikkelissä.

Oli näyttelijä-harjoittelijana Lappeenrannan kaupunginteatterissa vuosina 1996-1998.

Näytellyt yli 20 ammattiteatterissa.

Ollut mukana mm. televisiosarjoissa Roba ja Syke.

Kolmen pennin oopperassa Puukko-Mac.

Pirkko Uitto

Tamperelainen näyttelijä, laulaja, ohjaaja ja kouluttaja.

Näytellyt useissa teattereissa eri puolilla Suomea. Viimeisimpiä rooleja Kui-joen silta?-revyy Turun kaupunginteatterissa 2013.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa vierailijana Itkevässä Willimiehessä 1984 ja Cafe Rififissä 1985.

Mukana useissa televisiosarjoissa, viimeisin Kotikatsomon Haamukirjoittaja tänä syksynä.

Kolmen pennin oopperassa rouva Peechum.

Heljä Heikkinen

Valmistunut Lahden musiikkiteatterilinjalta 2011.

Kouvolan teatterissa kiinnitettynä 2012-2014 ja mukana Katri Helena?-musikaalissa sekä Sielun siskot?-musiikkinäytelmässä, esiintynyt myös Mikkelin teatterissa.

Ääninäyttelijänä mm. Angry Birds Toons -animaatiosarjassa.

Kolmen pennin oopperassa

Polly Peechum.

Tommi Kekarainen

Kotkalaislähtöinen näyttelijä, Lappeenrannan kaupunginteatterin uusin kiinnitys.

Näytellyt Kuopion, Kotkan ja Kemin kaupunginteattereissa sekä Tanssiteatteri Raatikossa.

Viimeisin roolityö Vaasan kaupunginteatterin Ihmemaa Ozissa (2014).

Näytellyt mm. televisiosarjoissa Roba sekä Taivaan tulet.

Kolmen pennin oopperassa poliisipäällikkö Tiikeri-Brown.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola