Kirkon viereen kerrostaloja

LAPPEENRANTA. Lauritsalan vanha kirkkoherranvirasto ja tyhjä rivitalo puretaan. Tilalle tulee kaksi taloa ikäihmisille.

Ilpo Leskinen

Lauritsalan kirkkokorttelin läntinen kulma muuttaa muotoaan Hallituskadun reunassa. Entinen kirkkoherranvirasto ja rivitalo puretaan, tilalle suunnitellaan kolmikerroksista ja kaksikerroksista asuintaloa ikäihmisille.

Lappeenrannan kaupunki valmistelee parhaillaan asemakaavan muutosta. Kirkon kortteli jaetaan kahdeksi tontiksi, toinen seurakunnalle ja toinen kerrostaloille.

Lappeenrannan seurakuntayhtymä haki asemakaavan muutosta tammikuussa 2013.

Lauritsalan seurakuntakodin laajennus ja peruskorjaus valmistui samana vuonna, jolloin kirkkoherranvirasto jäi tyhjilleen. Talo kärsii kosteusongelmista, kuten myös kolmisen vuotta tyhjillään ollut rivitalo.

Lauritsalan kirkkokortteliin muodostetaan kerrostaloille lähes puolen hehtaarin suuruinen tontti, jota kaupataan Lappeenrannan asuntopalvelulle.

Tonttia on kaavailtu ikäihmisten asumispalveluille, joita Hallituskadun varressa on jo ennestään runsaasti. Kolmikerroksiseen taloon tulee 1?600 kerrosneliömetriä ja kaksikerroksiseen taloon 800 kerrosneliömetriä.

Lauritsalan kirkolle ja seurakuntakodille jää 0,8 hehtaarin tontti.

Lauritsalan kirkonseutu on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, johon ovat kirkon ja seurakuntakodin ohella kuuluneet myös rivitalo ja kirkkoherranvirasto.

Lappeenrannan kaupunginarkkitehdin Erkki Jouhkin mukaan neuvotteluissa päästiin yksimielisyyteen siitä, että näitä rakennuksia ei voida säilyttää niiden huonon kunnon takia.

Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikön Teijo Kankkusen mukaan Museovirasto ja Kirkkohallitus määrittelivät, etteivät vanha kirkkoherranvirasto ja rivitalo kuulu kirkkopihaan. Siten ne on mahdollista purkaa.

Jos kaavaprosessi etenee joutuisasti, rakentamaan voisi Kankkusen arvion mukaan päästä vuonna 2017.

Lauritsalan kirkkokorttelin kaavaluonnos on nähtävillä ennakkokuulemista varten 20. marraskuuta saakka kaupungintalossa ja Lappeenrannan verkkosivuilla (www.lappeenranta.fi -> Rakentaminen ja maankäyttö -> nähtävillä olevat kaavat).

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen