Categories
Artikkelit

Kisat loppuvat, mutta reissuhommat jatkuvat

Alppihiihto. Skicrossin MM-hopeamitalisti Jouni Pellinen siirtyy alppilajien puolelle valmentajaksi. Seuraava matkakohde on Itävalta.

Jarmo Hämäläinen

Skicrossin maailmancupia vuodesta 2008 laskenut Imatran Urheilijoiden Jouni Pellinen päättää uransa freestylelaskijana. Pellinen saavutti MM-hopeaa skicrossissa vuonna 2011. 

— Ei ollut enää sellaista draivia ja paloa kuin joskus aikaisemmin. Pitkään sitä päätöstä piti kuitenkin kypsytellä, Pellinen kertoi maanantai-iltana.

— Kyllähän se kilpaileminen täytti elämän niin vahvasti ja siitä tuli osa identiteettiäkin. Vaikea siitä elämästä oli päästää irti.

— Olihan siihen lopettamiseen tietysti sekin syy, että oma vauhti ei ollut sitä, mitä odotin. Nuoria tulee koko ajan ohi ja tuntui siltä, että oli aika jo tehdä tilaa, 32-vuotias Pellinen puntaroi.

 

Alppilajeissa Jouni Pellinen voitti Suomen mestaruuksia ja kiersi maailmancupia vuodesta 2004. Maailmancupin pisteille eli 30 parhaan joukkoon hän pääsi 2005 Kranskaja Gorassa.

Vuonna 2008 hän päätti vaihtaa pois perinteisistä alppilajeista. Uusi laji oli skicross, joka oli tulossa vuoden 2010 Vancouverin olympiakisojen lajiksi.

Pellisen olympiaunelman romutti loukkaantuminen maailmancupissa juuri ennen Vancouverin kisoja.

Neljä vuotta myöhemmin hän osallistui Sotshin olympiakisoihin, mutta menetti jatkopaikan dramaattisesti puolivälierissä kaaduttuaan viimeisessä hyppyrissä.

 

Vaikka aktiivinen kilpaileminen on Helsingissä asuvalla Pellisellä nyt taakse jäänyttä elämää, matkalaukkuelämä jatkuu ainakin tulevan talvikauden ajan.

Skicross vaihtuu nyt takaisin perinteisempien alppilajien puolelle.

— Pari entistä kilpakumppania puhui minut mukaan tiimiin, jossa on kolme nuorta suomalaislaskijaa ja yksi britti. Minulla on nyt tiimin kanssa sopimus täksi kaudeksi.

Reissuja on runsaasti tiedossa tulevanakin talvena.

— Meidän piti mennä Pohjois-Suomeen tai Ruotsiin harjoittelemaan, muta eihän siellä ole lunta. Nyt lähdetään ilmeisesti Itävaltaan jäätikölle, kokopäiväistä valmentajan uraa aloitteleva Pellinen kertoo.

 

Mellonmäen rinteessä Imatralla juniorivuosina taitojaan kehittänyt Jouni Pellinen siirtyi 1990-luvun lopulla opiskelemaan Rukan alppilukioon.

Hän on kuitenkin pysynyt kasvattajaseuransa Imatran Urheilijoiden edustajana koko uransa ajan.

Valmentamisestakin Pellisellä on jo aiempaa kokemusta.

— Siinä vaiheessa, kun lopettelin kilpailemista alppipuolella 2008 tein jonkin verran valmennushommia.

— Skicross tuntui alkuun vähän epävarmalta, ja valmentamisella rahoitin omaa kilpailemista, Pellinen kertoo.

Vaikka kilpailut loppuvat, pysyvät  sukset jalassa jokaisena työpäivänä.

— Rinteessä ollaan tietysti valmentajanakin. Jos löytyy kunnon puuterilumi, niin silloin tekee mieli laskemaankin.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen